Odhod ameriškega predsednika Joeja Bidna v tujino bi predstavljalo tudi politično tveganje. Foto: Reuters
Odhod ameriškega predsednika Joeja Bidna v tujino bi predstavljalo tudi politično tveganje. Foto: Reuters

Predsednik ZDA naj bi sicer v četrtek odpotoval v Nemčijo, kjer bi se sešel z več evropskimi voditelji, konec tedna pa naj bi sodeloval tudi na zasedanju kontaktne skupine za Ukrajino v Ramsteinu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

"To bi lahko bilo najhujše neurje, ki je Florido prizadelo v več kot stoletju," je Biden dejal glede orkana Milton na novinarski konferenci v Beli hiši. Ob tem je tamkajšnje prebivalce pozval k takojšnji evakuaciji. "Gre za vprašanje življenja in smrti – in to ni pretiravanje," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pojasnil je še, da se je za preložitev potovanj v tujino odločil, ker meni, da v tem času ne more biti zunaj ZDA.

Ali bo srečanje v Ramsteinu odpovedano?

V Beli hiši so sporočili, da še vedno preučujejo, kako bi dogodek v Ramsteinu potekal brez Bidna. Sobotnega srečanja naj bi se poleg Bidna in nemškega premierja Olafa Scholza udeležili tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, britanski premier Keir Starmer in poljski predsednik Andrzej Duda.

Po ruskem napadu na Ukrajino leta 2022 je Washington v ameriški letalski bazi Ramstein v jugozahodni Nemčiji zbral države zaveznice Kijeva in ustanovil skupino približno 50 držav. Njihovi obrambni ministri se redno srečujejo, da bi ukrajinske zahteve po orožju uskladili z obljubami donatorjev.

Nemčija je pričakovala, da bo v Ramstein, kjer naj bi Zelenski predstavil svoj "načrt zmage", ki ga opisuje kot jasne in konkretne korake za pravičen konec vojne, odpotovalo približno 20 voditeljev.

Trump kritiziral Bidnov odziv na Helene

Odhod v času bližajočega se orkana bi za Bidna pomenil tudi resno politično tveganje doma. ZDA namreč od predsedniških volitev loči manj kot mesec dni, republikanski kandidat Donald Trump pa je že ob divjanju orkana Helene konec septembra ostro kritiziral odzive Bidnove vlade na izredne razmere.

Biden je na novinarski konferenci obsodil dezinformacije o prizadevanjih za pomoč ob orkanu, ki jih po njegovih besedah širijo Trump in republikanci pred novembrskimi predsedniškimi volitvami. "Tisti, ki to počnejo, to počnejo zato, da bi škodovali administraciji," je dejal in dodal, da je to "neameriško".

Biden po navedbah tiskovne predstavnice Bele hiše Karine Jean-Pierre še vedno usklajuje odzive na orkan Helene, ki je pretekli teden za seboj pustil opustošenje in povzročil več kot 230 smrtnih žrtev po več zveznih državah na jugovzhodu ZDA, vključno s Florido.

Priprave na orkan Milton v Orlandu na Floridi. Foto: Reuters
Priprave na orkan Milton v Orlandu na Floridi. Foto: Reuters

Najhujše neurje v sto letih

Tej se zdaj že približuje nov uničujoč orkan Milton, v katerem so sunki vetra dosegali hitrost do 230 kilometrov na uro in bi lahko na zahodni obali Floride povzročil tudi do pet metrov visoke valove, napovedujejo ameriški vremenoslovci.

Nacionalni center za orkane v ZDA je neurje označil za "izjemno nevarno" in ljudi pozval, naj upoštevajo ukaze za evakuacijo. Guverner Floride Ron DeSantis je na tiskovni konferenci dejal, da je "v bistvu ogrožen celoten floridski polotok".

Po vsej zvezni državi potekajo priprave na prihod orkana, med drugim tudi z odstranjevanjem ruševin in drobirja, ki jih je za seboj pustil orkan Helene. Poleg številnih ekip reševalcev in skoraj 400 reševalnih vozil naj bi do prihoda orkana aktivirali tudi približno 8000 pripadnikov nacionalne garde.

Nacionalna meteorološka služba ZDA je sporočila, da bi bil orkan Milton lahko najhujše neurje v več kot sto letih, ki bo udarilo na območju mesta Tampa v osrednjem delu Floride. Trenutno gre za orkan četrte kategorije, ki naj bi pred prihodom na kopno oslabel, vendar se bo njegova velikost podvojila, navaja CNN. To pomeni, da bo njegove posledice čutiti na veliko večjem območju.

Orkan, ki se je danes pomaknil severno od mehiškega polotoka Jukatan, naj bi kopno na obali Floride po napovedih dosegel v sredo zvečer in ostal precej močan, medtem ko se bo pomikal po državi. Florido naj bi prešel do četrtka zvečer po krajevnem času.