Ameriški predsednik Joe Biden med praznovanjem dneva neodvisnosti v Beli hiši v Washingtonu. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden med praznovanjem dneva neodvisnosti v Beli hiši v Washingtonu. Foto: Reuters

"Želim, da veste, da sem kljub vsem špekulacijam v tisku in drugje trdno odločen, da bom ostal v tej tekmi, jo vodil do konca in premagal Donalda Trumpa," je Biden zapisal v pismu kongresnikom.

Biden se po neuspešnem soočenju konec junija otepa pozivov dela javnosti in stranke, ki želi, da 81-letnega kandidata nadomesti nekdo, ki se bo lahko bolje postavil po robu Trumpu.

119 dni pred volitvami, kjer se bo pomeril s svojim predhodnikom v Beli hiši, je Biden pozval k enotnosti, strankarskim kolegom pa sporočil, da so ga podprli volivci, poroča ameriška televizija CNN.

"Imamo eno samo nalogo. To je premagati Donalda Trumpa. Do demokratske konvencije je še 42 dni, do splošnih volitev pa 119 dni. Vsaka nejasnost glede naloge, ki je pred nami, samo pomaga Trumpu in nam škodi," je sklenil Biden, ki verjame, da je ravno on najboljše zagotovilo, da se Trump ne vrne na oblast.

Nekaj vrhovnih demokratskih predstavnikov je v nedeljo vodji manjšine v predstavniškem domu ameriškega kongresa Hakeemu Keffrisu dejalo, da bi se moral Biden umakniti, saj so zaskrbljeni zaradi volitev. Po poročanju CNN-a naj bi med njimi bili tudi poslanci Jerry Nadler, Adam Smith, Mark Takano in Joe Morelle, ki predstavljajo demokrate z visokimi položaji v različnih odborih za pravosodje, oborožene sile, veteranske zadeve in upravo predstavniškega doma.

Teden po neuspešnem soočenju je Biden osebno poklical okoli 20 demokratov v predstavniškem domu, je za CNN dejal predstavnik njegove kampanje, ter se pogovoril z voditelji strank, med njimi z Jeffriesom, vodjo senatne večine Chuckom Schumerjem in predstavnikoma Nancy Pelosi in Jamesom Clyburnom, in jim zagotovil, da so njihovi pomisleki slišani.

Schumer in Clyburn sta potrdila podporo Bidnu, vendar se Jeffries še ni oglasil. Pelosi je dejala, da so bila vprašanja glede Bidnovega katastrofalnega nastopa na predsedniški razpravi "legitimna".

Pozneje se je predsednik ZDA prek telefona vključil v program televizije MSNBC, kjer je ponovil, da ne odhaja nikamor. Ob tem je "elite znotraj stranke" pozval, naj se vključijo v tekmo in ga poskusijo premagati na avgustovski demokratski konvenciji.

Kot piše britanski BBC, je Biden s klicem v živo posnemal Trumpa, ki je to prakso uporabljal redno, aktualni predsednik pa je to storil prvič v skoraj štirih letih mandata.

V Beli hiši so sicer v ponedeljek zvečer po poročanju agencij zanikali navedbe, da se predsednik Biden zdravi zaradi Parkinsonove bolezni. "Ali se predsednik zdravi zaradi Parkinsonove bolezni? Ne. Jemlje zdravila zanjo? Ne," je dejala tiskovna predstavnica Karine Jean-Pierre.