V središču Ria de Janeira se je na protestih zbralo približno 10.000 ljudi, ki so nosili maske. Foto: EPA
V središču Ria de Janeira se je na protestih zbralo približno 10.000 ljudi, ki so nosili maske. Foto: EPA

V zadnjem letu in pol je zaradi okužbe s covidom-19 v Braziliji umrlo nekaj manj kot pol milijona ljudi (460.000), kar je največ na svetu, takoj za ZDA. Z novim koronavirusom pa se je okužilo 16 milijonov ljudi.

Sorodna novica V Indiji število smrtnih žrtev preseglo 200.000, v Braziliji uvedli preiskavo zoper vlado

Več tisoč protestnikov je tako po večjih mestih v državi, tudi v Riu de Janeiru, zahtevalo predsednikov odstop. "Bolsonaro, odidi," so opozarjali in dejali, da bi bilo mogoče preprečiti številne smrti, če bi oblasti prej začele kampanjo cepljenja, ki v Braziliji le počasi napreduje.

V državi z več kot 210 milijoni prebivalcev je bilo doslej cepljenih le približno 19 milijonov ljudi.

Zahteve protestnikov jasne

Člani opozicije, sindikatov in družbenih gibanj so obtožili predsednika neprimernega ravnanja med epidemijo in zanemarjanja posledic okužb. Številne okužbe z novim koronavirusom so brazilski zdravstveni sistem pritisnile na rob zmogljivosti.

Protestniki so zahtevali, da vlada obtoži Bolsonara, nabavi prepotrebna cepiva proti covidu-19 in poveča izdatke za socialno varnost.

Desničarski predsednik Jair Bolsonaro se je pogosto norčeval iz novega koronavirusa, češ da gre le še za eno gripo, ki bo minila, upiral se je nošenju zaščitnih mask. Za covidom-19 je nato zbolel tudi sam, Brazilcem pa je ukazal, naj nehajo "jokcati" zaradi nastalih razmer.

Po navedbah brazilskega ministrstva za zdravje so v zadnjem dnevu v Braziliji potrdili 79.670 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je več kot 2000 covidnih bolnikov.