V Indiji je hudo pomanjkanje opreme. Foto: Reuters
V Indiji je hudo pomanjkanje opreme. Foto: Reuters

V zadnjem dnevu so v Indiji potrdili 360.000 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu do zdaj v kateri koli državi na svetu. Skupaj so v državi z 1,3 milijarde prebivalcev potrdili 18 milijonov okužb, od tega samo v tem mesecu šest. Zaradi skokovitega porasta okužb, ki ga deloma pripisujejo novi različici virusa, deloma pa množičnim političnim in verskim dogodkom, v bolnišnicah primanjkuje postelj, zdravil in kisika.

10 držav z največ okužbami v zadnjem dnevu

Indija: 362.902
Brazilija: 76.085
ZDA: 52.046
Turčija: 43.301
Francija: 30.317
Argentina: 25.495
Iran: 20.963
Nemčija: 19.009
Kolumbija: 17.235
Italija: 10.404
(vir: Worldometer)

Še posebej hudo je v prestolnici New Delhi, kjer ljudje umirajo pred prenapolnjenimi bolnišnicami. Pogosto si morajo po trije bolniki deliti posteljo. Poleg tega bolnišnicam zmanjkuje kisika.

Kot kažejo podatki Worldometra, se je število okužb v Indiji v enem tednu povečalo za 37 odstotkov (z 1,737 milijona v prejšnjem tednu na 2,379 milijona ta teden). Še bolj skrb vzbujajoče so številke o smrtnih žrtvah: število oseb, ki so v enem tednu umrle s covidom-19, se je povečalo za 78 odstotkov, z 10.455 na 18.595.

Indijsko dvojno mutirano različico potrdili v 17 državah

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob tem v torek sporočila, da so indijsko dvojno mutirano različico koronavirusa zaznali v najmanj 17 državah po svetu. O največ primerih poročajo iz Indije, Združenega kraljestva, ZDA in Singapurja, so navedli v WHO.

V WHO so ob tem poudarili, da so "nujno potrebne" nadaljnje študije te in drugih različic, ki krožijo v Indiji, da bi ugotovili vpliv na prenosljivost virusa, potek bolezni in tveganje za ponovno okužbo.

Potres na severovzhodu Indije

Severovzhod Indije je danes stresel potres z magnitudo 6,0. Njegovo žarišče je bilo na goratem območju zvezne države Assam blizu meje z Butanom. Potres je povzročil gmotno škodo na zgradbah, o žrtvah pa za zdaj ne poročajo.

Pred stavbo brazilskega kongresa so aktivisti postavili 400 križev za 400.000 žrtev (tej številki se Brazilija hitro bliža). Foto: EPA
Pred stavbo brazilskega kongresa so aktivisti postavili 400 križev za 400.000 žrtev (tej številki se Brazilija hitro bliža). Foto: EPA

Brazilski senat preiskuje odziv vlade

V Braziliji so v torek začeli preiskavo odziva vlade na pandemijo. V Braziliji je umrlo skoraj 400.000 ljudi, s čimer je država na 2. mestu za ZDA po številu smrti. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je tarča ostrih kritik zaradi svojega odnosa do pandemije, – ukrepom za zamejevanje širjenja okužb, vključno z nošenjem zaščitnih mask, ni naklonjen –, kar bi utegnilo vplivati tudi na izid predsedniških volitev prihodnje leto.

Preiskavo bo nadzoroval senator Renan Calheiros, sicer znan Bolsonarov kritik. Bolsonaro in njegovi zavezniki so skušali doseči, da Calheiros ne bi vodil preiskave, očitali so mu, da ne bo mogel biti nepristranski, saj je njegov sin guverner zvezne države Alagoas, preiskava pa bo pod drobnogled vzela tudi zvezno financiranje državnih programov.

Calheiros je napovedal, da bo svoje delo opravil nepristransko, in zagotovil, da bo preiskava "temeljita, tehnična, osredotočena na cilje in nepolitična." Kot je dejal, "ima država pravico vedeti, kdo je pripomogel k tisočim smrtim, morali bi biti kaznovani."

Pričakovati je, da se bo preiskava osredinila na vladne zamude pri zagotavljanju cepiva, med drugim bodo pod drobnogledom podrobnosti pogajanja s proizvajalci zdravil, in (ne)ukrepanje v Amazoniji, kjer se je lani razširila nova različica virusa. Čeprav bi izsledki preiskave lahko privedli do odstavitve Bolsonara, pa po mnenju poznavalcev za to ni veliko možnosti.

V torek so v Braziliji potrdili 72.140 novih okužb, umrlo je 3086 ljudi s covidom-19. Skupno je bilo doslej potrjenih 14.441.563 okužb, umrlo je 395.022 ljudi.

Ameriški CDC je predstavil nove smernice glede nošnje zaščitnih mask. Foto: Reuters
Ameriški CDC je predstavil nove smernice glede nošnje zaščitnih mask. Foto: Reuters

Američanom na odprtem ne bo treba več nositi zaščitnih mask

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je sprejel nove smernice, da Američanom, cepljenim proti covidu-19, ni treba več nositi mask na odprtem, razen če so v gneči. Cepljeni proti covidu-19 se tako lahko prosto gibljejo zunaj, udeležujejo dogodkov in zbiranj z manj udeleženci ali pa jejo v restavracijah, so sklenili v CDC. "Če ste povsem cepljeni, potem lahko začnete delati stvari, ki ste jih prenehali zaradi pandemije."

Še vedno pa morajo tudi cepljeni nositi maske, če se udeležujejo koncertov, shodov ali večjih športnih dogodkov, četudi ti potekajo na prostem. V zaprtih prostorih pa je še naprej "priporočeno" nošenje obrazne maske. To velja tudi za trgovine ali druge javne prostore, v katerih ni gneče, so še opozorili v CDC.

V Indiji število žrtev covida-19 preseglo 200.000