Prenova Lulove počitniške hiš(ic)e naj bi stala okoli 250.000 evrov. Foto: AP
Prenova Lulove počitniške hiš(ic)e naj bi stala okoli 250.000 evrov. Foto: AP

Na sodišču v mestu Curtiba na jugu države, kjer prestaja zaporno kazen, je bil Lula tokrat obsojen, ker je državnemu naftnemu podjetju Petrobras omogočil vladne projekte, v zameno pa je dobil prenovo svoje počitniške hišice. Njegovi odvetniki se bodo na odločitev sodišča pritožili, saj trdijo, da razkošna hiša ni njegova, pač pa prijateljeva. Sam ves čas vztraja, da je nedolžen in da so kazni politično motivirane. Oblast mu po njegovem mnenju želi preprečiti, da bi znova kandidiral za predsednika države.

Med predsedovanjem bil zelo priljubljen

Lula da Silva je bil predsednik Brazilije med letoma 2003 in 2010. Tedaj je užival velik ugled tako doma kot na tujem; doma zaradi svojih socialnih programov, s katerimi je odpravljal revščino, na tujem pa s pobudami glede boja proti podnebnim spremembam, pa tudi krepitve vloge Brazilije pri številnih aktualnih mednarodnih vprašanjih.

Lula da Silva ima še vedno veliko podpornikov. Foto: AP
Lula da Silva ima še vedno veliko podpornikov. Foto: AP

Ob izteku mandata, ko ga je nasledila zdaj tudi že nekdanja predsednica Dilma Rousseff, je veljal za enega najpriljubljenejših politikov v zgodovini Brazilije in sveta.

A leta 2017 so se zanj začele težave zaradi obtožb korupcije. V povezavi z afero Pralnica so ga julija 2017 obsodili na 12 let zapora zaradi pranja denarja in korupcije. V zapor je odšel aprila lani.

Lula da Silva je sicer že peti brazilski predsednik, ki je moral v zapor, a prvi, ki je bil obsojen zaradi korupcije. Zdajšnji predsednik Brazilije Jair Bolsonaro je oktobra lani izjavil, da upa, da bo Lula "v zaporu zgnil".