Razdejanje po potresu. Foto: Reuters
Razdejanje po potresu. Foto: Reuters

Oblasti predvidevajo, da so pod ruševinami še vedno ujeti številni ljudje.

V ponedeljek je Haiti prečkala še tropska nevihta Grace. Vzhod države je že zajelo deževje.

Ameriški center za orkane je že pred prihodom nevihte posvaril pred poplavami in zemeljskimi plazovi. To bi lahko dodatno ogrozilo življenja ljudi, saj po potresu številni spijo na prostem.

Brez domov 30.000 družin

Haitijska organizacija za človekove pravice RNDDH je bila kritična glede ravnanja vlade po katastrofi, saj opozarja, da so ljudje prepuščeni samim sebi. Številni na lastno pest iščejo šotore in zavetišče pred nevihto, pred bolnišnicami pa se tre poškodovanih, ki čakajo na obravnavo. Po poročanju BBC-ja so v državo že prišli ameriški, kubanski in čilski reševalci. Prizadeti najbolj potrebujejo prenočišča in vodo. Brez strehe nad glavo je ostalo več kot 30.000 družin.

Začasni premier Ariel Henry je na Twitterju napovedal okrepitev prizadevanj za pomoč. "Svojo energijo bomo podeseterili, da bomo dosegli čim večje število žrtev in jim pomagali," je zapisal. Ob tem je naznanil tridnevno državno žalovanje.

Sobotni potres z magnitudo 7,2 je imel žarišče okoli 150 kilometrov zahodno od prestolnice Port-au-Prince. Uničenih in poškodovanih je bilo okoli 13.700 stavb. Potres je skupno prizadel več kot 30.000 družin.

EU s tremi milijoni na pomoč

Evropska komisija pa je sklenila, da bo EU namenila tri milijone evrov humanitarne pomoči za zagotavljanje najnujnejših potreb prizadetih na Haitiju.

"EU hitro zbira podporo tej že zelo krhki državi, kjer orkani in močne padavine še poslabšujejo razmere. Potres se je zgodil v času, ko sta pandemija covida-19 in naraščajoča negotovost državo že ogrozili. Pripravljeni smo zagotoviti dodatno pomoč," je dejal komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Da bi zagotovili čim hitrejšo pomoč, bodo sredstva EU namenjena podpori in krepitvi zmogljivosti humanitarnih partnerjev, ki so že dejavni na Haitiju.

Sredstva bodo namenjena za najnujnejše potrebe, za oskrbo z vodo, zagotavljanje zdravstvene pomoči lokalnim bolnišnicam, zagotavljanje sanitarnih in higienskih storitev in zaščito najbolj prizadetih in prikrajšanih skupnosti.