V sodnem procesu naj bi pričali tudi direktor Fox Corp Rupert Murdoch in televizijska voditelja Sean Hannity in Tucker Carlson. Foto: Reuters
V sodnem procesu naj bi pričali tudi direktor Fox Corp Rupert Murdoch in televizijska voditelja Sean Hannity in Tucker Carlson. Foto: Reuters

Poravnavo za 787,5 milijona ameriških dolarjev (720 milijonov evrov) sta družbi dosegli tik pred začetkom sodnega postopka. Dominion je prvotno zahteval približno 1,6 milijarde ameriških dolarjev (približno 1,5 milijarde evrov) odškodnine.

Sodišče v Delawaru bi sicer ugotavljalo, ali je Fox News odgovoren za širjenje lažnih trditev, da so bile naprave za štetje glasovnic podjetja Dominion iz Denverja uporabljene za manipulacijo predsedniških volitev v korist Joeja Bidna proti takratnemu predsedniku Donaldu Trumpu.

"Resnica je pomembna, laži imajo posledice," je ob objavi poravnave dejal Dominionov odvetnik Justin Nelson. Glavni izvršni direktor družbe Dominion John Poulos je dodal, da dogovor vključuje tudi priznanje Fox News, da so širili laži o Dominionu, kar je povzročilo škodo podjetju, zaposlenim in strankam.

Fox News je medtem sporočil, da "priznavajo sodbe sodišča", ki je ugotovilo, da so bile nekatere Foxove trditve o družbi Dominion neresnične. Hkrati so poudarili, da poravnava "odraža Foxovo zavezanost najvišjim novinarskim standardom".

V tožbi je sicer navedeno, da je Fox News lažne trditve o volilnih napravah podjetja Dominiom širil, ker je poskušal spet pridobiti gledalce, ki jih je razjezila odločitev televizije na volilni večer, da je (pravilno) razglasila zmago Trumpovega izzivalca Joeja Bidna v ključni zvezni državi Arizona.