V Hormuški ožini je v zadnjem času zelo napeto. Foto: AP
V Hormuški ožini je v zadnjem času zelo napeto. Foto: AP

Po mnenju vodje Pentagona bi morala vsaka država, ki se zavzema za svobodno plovbo in svobodno trgovino, razmisliti o sodelovanju v takšnem načinu nadzorovanja ožine. Njegov japonski kolega Takeši Ivaja je po srečanju dejal le, da bo Japonska premislila o svoji vlogi v Hormuški ožini.

ZDA so julija po iranskem zasegu prvega tankerja pozvale k vzpostavitvi mednarodne koalicije držav, ki bi z vojaškimi ladjami zagotavljala svobodno plovbo v Perzijskem zalivu.

A nekatere države, med njimi predvsem evropske, so zadržane do ameriškega predloga, saj jih skrbi morebitni konflikt z Iranom. Evropejce zanima le svobodna plovba, ameriška politika izvajanja maksimalnega pritiska na Iran pa ne.

Za zdaj je sodelovanje potrdila le Velika Britanija, ki je vpletena v spor z Iranom glede zaseženih tankerjev, med drugim, ko so pri Gibraltarju zasegli iranski tanker.

Tudi japonski premier Šinzo Abe je pojasnil, da mora pred odločitvijo upoštevati tako odnose z zavezniškimi ZDA kot tudi z Iranom, ki da so tradicionalno dobri.

Izraelski "da"

Medtem pa Izrael očitno časa za razmislek ne potrebuje, saj je Američanom že potrdil, da bo pri misiji za zaščito tovornih ladij v Perzijskem zalivu sodeloval.

To naj bi zunanji minister Izrael Kac potrdil na srečanju za zaprtimi vrati s parlamentarnim odborom za zunanjo in varnostno politiko.

Izraelski portal Ynet poroča, da Izrael podpira ameriško misijo Sentinel na področju delovanja obveščevalnih služb in na drugih področjih, kjer se lahko Izrael izkaže s svojimi sposobnostmi. Pri tem ni jasno, ali bo Izrael v Hormuško ožino poslal tudi svoje vojaške ladje.

Kac je po obisku v Abu Dabiju, kjer se je srečal z višjimi predstavniki Združenih arabskih emiratov, naročil zunanjemu ministrstvu, naj začne korake za udeležbo pri misiji. Ameriška pobuda naj bi po oceni Kaca odgovarjala interesom Izraela po zaustavitvi Irana in da se okrepijo odnose z državami ob Perzijskem zalivu. Pozitivno je ocenil tudi udeležbo Velike Britanije pri misiji.

Iran zaostril ton

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes sicer zaostril ton v sporu z Londonom. Zahod ne more pričakovati od Irana varnosti v Perzijskem zalivu in hkrati proti državi uvajati sankcije, je dejal Rohani za iranski časopis Etemad. "Ne more biti tako, da je Perzijski zaliv za vas svoboden, Gibraltar pa ni za nas," je dodal.

Napetosti med Iranom in Zahodom se sicer stopnjujejo že več mesecev. Uvod v to je bil enostranski izstop ZDA iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem sporazumu iz leta 2015 in ponovna uvedba ameriških sankcij proti tej državi.