Poplavljena so številna naselja in ceste. Foto: Reuters
Poplavljena so številna naselja in ceste. Foto: Reuters

Zaradi neurja je zaprtih več cest, podrla so se številna drevesa. Pristojne oblasti so odredile evakuacijo več območij, zlasti na severu Kalifornije, kjer bi lahko poplavljalo sedem rek.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek odobril razglasitev izrednih razmer v Kaliforniji, da bi olajšal sprostitev zvezne pomoči ob ujmi.

"Kalifornija uporablja vsa razpoložljiva sredstva za zaščito skupnosti pred neusmiljenimi in smrtonosnimi neurji, ki so prizadela našo zvezno državo," je dejal kalifornijski guverner Gavin Newsom. Ob tem je pozval k nujni pomoči.

"Če lahko, ostanite nocoj doma," je na Twitterju svetoval šerifov urad v okrožju San Mateo blizu San Francisca.

V Los Angelesu je neurje otežilo priprave na nedeljsko podelitev oskarjev. Voda je grozila, da bo uničila velike zlate kipe, postavljene za dogodek.

Los Angeles in zasnežena Sierra Nevada v ozadju. Foto: Reuters
Los Angeles in zasnežena Sierra Nevada v ozadju. Foto: Reuters

Na vzhodu Kalifornije je gorsko verigo Sierra Nevada že več tednov prekrivala veliko debelejša snežna odeja kot običajno. Zaradi novozapadlega snega so v petek zaprli več smučarskih središč. V kraju South Lake Tahoe se je pod težo snežne odeje zrušila streha bencinske črpalke, pri čemer je po poročanju časopisa San Francisco Chronicle izbruhnil požar.

Vremenoslovci opozarjajo na nevarnost novega obilnega deževja konec tedna, ki bo povzročilo nove poplave.

Kalifornija, najbolj naseljena ameriška zvezna država, se to zimo spopada z neobičajno veliko količino padavin. Januarja je vrsta neurij povzročila številne poplave in zemeljske plazove, v katerih je umrlo 20 ljudi.