Kamala Harris naj bi v pogovorih z Netanjahujem zavzela ostrejši ton od Bidna. Foto: Reuters
Kamala Harris naj bi v pogovorih z Netanjahujem zavzela ostrejši ton od Bidna. Foto: Reuters

"Čas je, da se ta vojna konča," je dejala Harris po pogovorih z Netanjahujem v Beli hiši, med katerimi je sicer izrazila neomajno podporo pravici Izraela do samoobrambe, a poudarila, da je pomemben tudi pristop do te samoobrambe.

Sorodna novica Netanjahu ob aplavzu kongresnikov: "Svet je na razpotju. To je spopad med barbari in civilizacijo."

"Izrael ima pravico do samoobrambe, ampak je pomembno tudi, kako to počne. Preveč je civilnih žrtev, humanitarni položaj je katastrofalen. Ne moremo se obrniti stran od teh tragedij. Ne bom tiho," je dejala. Dodala je, da sliši vse tiste, ki si želijo miru, in poudarila potrebo po rešitvi dveh držav.

"Kar se je zgodilo v Gazi v zadnjih devetih mesecih, je uničujoče. Podobe mrtvih otrok in obupanih lačnih ljudi, ki bežijo na varno, pri čemer so se morali preseliti večkrat. Premierju sem izrazila resno zaskrbljenost nad obsegom človeškega trpljenja v Gazi, vključno z veliko preveč mrtvimi civilisti," je dejala.

"Naredimo skupaj vse, kar lahko, da preprečimo trpljenje nedolžnih civilistov. Skupaj obsodimo antisemitizem, islamofobijo in vse vrste sovraštva," je dejala in dodala, da je po zaslugi predsednika Joeja Bidna na obzorju dogovor o premirju in izpustitvi talcev.

"V pogovorih o tem dogovoru je prišlo do premika, ki vzbuja upanje. Kot sem povedala premierju Netanjahuju – čas je, da sprejmemo dogovor," je dejala 59-letna nekdanja generalna tožilka Kalifornije, ki je na dobri poti do predsedniške nominacije demokratske stranke, potem ko je Biden po silovitih pritiskih strankarskih veljakov in donatorjev v nedeljo odstopil od potegovanja za drugi mandat.

Pred Netanjahujevim govorom v kongresu so v Washingtonu potekali množični protesti proti izraelskemu premierju. Foto: Reuters
Pred Netanjahujevim govorom v kongresu so v Washingtonu potekali množični protesti proti izraelskemu premierju. Foto: Reuters

Biden brez resne kritike Netanjahuja

Sorodna novica Netanjahu se je zahvalil "ponosnemu irsko-ameriškemu sionistu" Joeju Bidnu

Netanjahu je imel v sredo govor pred obema domovoma ameriškega kongresa, v katerem je bil sprejet s stoječimi ovacijami, sta pa govor izpustila tako Biden kot Harrisova, kar so mnogi pripisali taktičnosti, saj je Biden v zadnjem času izgubil kar nekaj podpore volivcev zaradi svoje neomajne podpore Izraelu.

Govor je skupno bojkotiralo 23 demokratskih senatorjev in 72 demokratskih kongresnikov, kot osamljeni republikanski kritik Netanjahujevih politik se jim je pridružil kongresnik iz Kentuckyja Thomas Massie.

Netanjahu se je nato v četrtek srečal ločeno z Bidnom, ki velja za enega najbolj neomajnih podpornikov Izraela in se celo sam označuje za sionista.

"Kot ponosen judovski sionist se vam želim kot ponosnemu irsko-ameriškemu sionistu zahvaliti za 50 let javne službe in 50 let podpore državi Izrael," je dejal izraelski premier Bidnu ob začetku pogovorov in zagotovil, da bosta sodelovala do konca Bidnovega mandata januarja 2025.

Biden velja za enega najtesnejših zaveznikov Izraela. Foto: Reuters
Biden velja za enega najtesnejših zaveznikov Izraela. Foto: Reuters

Bela hiša je po srečanju sporočila, da je predsednik ZDA poudaril potrebo po dokončanju dogovora o vrnitvi talcev in trajnem koncu vojne v Gazi.

"Predsednik je prav tako opozoril na humanitarno krizo v Gazi, potrebo po odpravi ovir pri dostavi humanitarne pomoči, obnovi osnovnih storitev in zaščiti civilistov v času vojaških operacij," je sporočila Bela hiša in dodala trdno zavezo ZDA izraelski varnosti pred vsemi grožnjami Irana in njegovih zaveznikov – Hamasom, Hezbolahom in hutijevci.

Biden kakih resnih kritik na račun Izraela nikdar ni izrekel, še najostrejši je bil aprila, ko je pozval k premirju in dejal, da je to, kar Izrael počne v Gazi, "napaka", a je vseeno odobril nove pošiljke orožja.

ZDA so daleč največji dobavitelj orožja Izraelu in so državi pomagale zgraditi eno tehnološko najbolj sofisticiranih vojsk na svetu, je poročal BBC. Po podatkih Mednarodnega mirovnega instituta v Stockholmu (SIPRI) so ZDA Izraelu med letoma 2019 in 2023 dobavile 69 odstotkov celotnega uvoza orožja.

ZDA Izraelu vsako leto v sklopu desetletnega dogovora tudi namenjajo za 3,8 milijarde dolarjev vojaške pomoči, ki naj bi mu omogočala, da ohranja "kvalitativno vojaško prednost" pred sosednjimi državami.

Netanjahu danes še s Trumpom

Netanjahu se bo danes na Floridi na lastno željo sestal še z republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom, s katerim sta imela v preteklosti prav tako zelo dobre odnose. Trump je med svojim predsedovanjem preselil ameriško veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem, v štirih letih svojega predsedniškega mandata pa ni nikoli izrekel kritik na račun Izraela.

Njun odnos se je sicer v zadnjih letih malce ohladil. Trump je že večkrat poudaril, da Netanjahu zaradi vojne v Gazi, ki se vleče že skoraj deset mesecev, izgublja "vojno javnega mnenja", zato je nujno, da jo čim prej konča.