Netanjahu in Biden ob rokovanju v ovalni pisarni. Foto: Reuters
Netanjahu in Biden ob rokovanju v ovalni pisarni. Foto: Reuters

Biden in Netanjahu sta pred pogovori za zaprtimi vrati pred novinarji spregovorila nekaj vljudnostnih besed in se rokovala.

Kot poroča Guardian, se pričakuje, da bo Biden med pogovori skušal pritisniti na Izrael, da se zaveže vsaj prvi fazi trifaznega načrta, po katerem bi v zameno za začasno premirje palestinsko gibanje Hamas izpustilo nekaj talcev, ki jih še zadržuje v Gazi.

Sorodna novica Netanjahu ob aplavzu kongresnikov: "Svet je na razpotju. To je spopad med barbari in civilizacijo."
Biden odstopil zaradi zdravja?

Bidna je novinar pred njegovim srečanjem z Netanjahujem vprašal, ali je iz tekme za predsednika izstopil zaradi zdravja. Biden je v odgovor odkimal z glavo.

A koliko pritiska je uradni Washington dejansko pripravljen izvesti na enega svojih najtesnejših zaveznikov, je vprašanje.

Če gre soditi po stoječih ovacijah, ki jih je bil deležen izraelski premier med sredinim nagovorom ameriškega kongresa, ZDA še naprej neomajno podpirajo Izrael, ne glede na to, da je število žrtev v Gazi doseglo že skoraj 40.000 ljudi, od tega večino žensk in otrok.

Netanjahu je v kongresu napovedal boj do popolne zmage nad Hamasom, pri tem pa opozoril, da gre za spopad "med barbari in civilizacijo".

In tudi začetek srečanja med Netanjahujem in Bidnom je bil poveden.

"Kot ponosen judovski sionist se vam želim kot ponosnemu irsko-ameriškemu sionistu zahvaliti za 50 let javne službe in 50 let podpore državi Izrael," je dejal izraelski premier Bidnu in zagotovil, da bosta sodelovala do konca Bidnovega mandata januarja 2025.

Biden velja za enega najbolj gorečih podpornikov Izraela. Foto: Reuters
Biden velja za enega najbolj gorečih podpornikov Izraela. Foto: Reuters

Sestanek za zaprtimi vrati

81-letni demokratski veteran je prejšnji teden sporočil, da se ne namerava potegovati za nov predsedniški mandat.

Ob tem je za svojo naslednico podprl podpredsednico Kamalo Harris, ki naj bi se z Netanjahujem sešla ločeno še danes.

Nekateri so ugibali, da sta se Biden in Harrisova taktično ognila prisostvovanju Netanjahujevemu govoru v kongresu, ker je Biden del podpore volivcev izgubil tudi zaradi svoje neomajne podpore Izraelu.

Sestajanje za zaprtimi vrati z izraelskim skrajno desnim premierjem naj bi bilo varnejše kot neprikrito navdušenje, ki ga je bil deležen Netanjahu v kongresu z obeh strani političnega pola.

Kamala Harris obsodila "sovražno retoriko" protestnikov

Sorodna novica Izraelska vojska našla trupla petih talcev. Trump: Vojna v Gazi je za Izrael "slaba reklama".

Je pa Harris obsodila "nevarno sovražno retoriko" na protestih, ki so ob Netanjahujevem nagovoru potekali pred stavbo kongresa, pri čemer so protestniki obsojali nastop "vojnega zločinca" Netanjahuja in ameriško podporo "genocidu v Gazi", pri tem pa je nekdo tudi zažgal ameriško zastavo.

"Včeraj smo v Washingtonu videli odvratna dejanja nedomoljubnih protestnikov in nevarno sovražno retoriko," je zapisala nekdanja generalna tožilka Kalifornije v izjavi za javnost.

Netanjahujev obisk Washingtona je razburil številne. Foto: Reuters
Netanjahujev obisk Washingtona je razburil številne. Foto: Reuters

"Obsojam vse posameznike, ki se povezujejo z brutalno teroristično organizacijo Hamas, ki je prisegla, da bo uničila državo Izrael in pobila Jude. Grafiti in retorika, ki izražajo podporo Hamasu, so odvratni in nimajo mesta v naši državi. Obsojam sežig ameriške zastave. Ta zastava je simbol naših najvišjih idealov kot narod in predstavlja obljubo Amerike. Nikdar se ne bi smela tako oskruniti."

In še: "Podpiram pravico do miroljubnih protestov, ampak bodimo jasni: antisemitizem, sovraštvo in kakršno koli nasilje nimajo nobenega mesta v našem narodu."

V petek bo Netanjahu na Floridi obiskal še republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Neimenovani visoki predstavnik ameriške vlade je v sredo napovedal, da so pogajanja o premirju v Gazi blizu dogovora, Biden pa naj bi skušal premostiti še zadnje razlike z Netanjahujem. Vendar pa Biden, državni sekretar Antony Blinken in drugi ameriški uradniki že več tednov napovedujejo skorajšnji dogovor, ki ga še ni.