Foto: EPA
Foto: EPA

Susan Collins je prva in morda tudi zadnja republikanka v senatu, ki bo podprla kandidatko predsednika ZDA Joeja Bidna po upokojitvi liberalnega sodnika Stephena Breyerja. Potrditev prve temnopolte vrhovne sodnice v zgodovini ZDA Ketanji Brown Jackson ne bo spremenila razmerja na vrhovnem sodišču, kjer imajo konservativci večino šest proti tri.

"Sodnica Ketanji Brown Jackson ima izkušnje, kvalifikacije in integriteto za vrhovno sodnico," je sporočila Susan Collins in pohvalila tudi njeno izjemno akademsko in poklicno usposobljenost.

Čeprav se v času zaslišanj v senatnem odboru za pravosodje ni vedno strinjala s stališči kandidatke, to še ne pomeni, da mora glasovati proti njej, je dejala senatorka, saj po njenem mnenju senatorji ne smejo ocenjevati ideologije kandidatov, ampak njihovo usposobljenost.

Republikanka je Ketanji Brown Jackson podprla tudi, ko je lani kandidirala za zvezno prizivno sodnico. Takrat je dobila še podporo republikanske senatorke Lise Murkowski z Aljaske in Lindseyja Grahama iz Južne Karoline. Ta bo po prepirljivem zaslišanju v odboru najverjetneje zdaj glasoval proti. Mogoča je tudi podpora Mitta Romneyja iz Utaha.

Politični škandal breme za konservativnega vrhovnega sodnika

Ameriško vrhovno sodišče se sicer trenutno spopada z največjim političnim škandalom v zgodovini zaradi žene skrajno konservativnega ustavnega sodnika Clarencea Thomasa, ki je dejavno sodelovala v prizadevanjih za razveljavitev predsedniških volitev novembra 2020, na katerih je republikanec Donald Trump izgubil proti demokratu Bidnu, nato pa je govoril o sicer nedokazanih volilnih prevarah, zaradi česar je 6. januarja sledil napad na zvezni kongres.

Ginni Thomas je glede na razkrita elektronska sporočila pritiskala na nekdanjega vodjo kabineta Bele hiše Marka Meadowsa, naj ukrepa v smeri razveljavitve izida volitev.

Demokratski kongresniki zato pozivajo Thomasa, naj se izloči iz odločanj o pravnih sporih glede 6. januarja, ki pridejo pred sodišče, česar pa doslej ni storil. Zaradi tega mu grozijo s sprožitvijo postopka ustavne obtožbe.

Odbor za preiskavo napada 6. januarja namerava Ginni Thomas poklicati na zaslišanje, kar bo najverjetneje zavrnila, in primer lahko pride pred vrhovno sodišče.