Zvezna sodnica Ketanji Brown Jackson. Foto: EPA
Zvezna sodnica Ketanji Brown Jackson. Foto: EPA

"Ponosen sem, da sem predlagal sodnico Ketanji Brown Jackson za sodnico na vrhovnem sodišču. Trenutno dela na prizivnem sodišču v Washingtonu in je ena najboljših pravnic v državi. Prepričan sem, da bo izjemna sodnica," je tvitnil Biden.

Biden je nato dejal, da je do odločitve o kandidatki prišel po posvetovanjih s senatorji obeh strank. Pričakuje, da bo postopek potrditve potekal pošteno. Za kandidatko je med drugim dejal, da jo podpira celo republikanski župan njenega domačega mesta Miami.

Potem, ko je opisal njeno življenjsko pot, se mu je kandidatka zahvalila za čast in dejala, da se tako daleč ne pride brez vere. ZDA je opredelila kot največji žarek upanja, ki ga je svet kdajkoli poznal in se posebej zahvalila tudi vrhovnemu sodniku Stephenu Breyerju, čigar sedež bo zasedla v primeru senatne potrditve.

Med nastopom je celo odkrito priznala, da je eden od njenih stricev nekdanji policist, ki je bil vpleten v trgovino z mamili in je bil obsojen na dosmrtni zapor, drugi stric pa je prišel do položaja policijskega šefa Miamija.

Za 51-letno sodnico je veljalo, da je favoritinja za omenjeni položaj, potem ko je 83-letni vrhovni sodnik Stephen Breyer napovedal svojo upokojitev.

Sodišče še vedno večinsko konservativno

Izbira in potencialno imenovanje Ketanji Brown Jackson sicer ne bo spremenilo ideološke sestave vrhovnega sodišča. V trenutni zasedbi namreč v njem sedi šest konservativnih sodnikov in trije liberalni, pri čemer je Breyer eden od teh treh.

Bidnov predlog mora potrditi senat, kjer imajo demokrati najmanjšo mogočo večino. Skupaj s podpredsednico Kamalo Harris imajo namreč 51 glasov, republikanci pa 50. Mogoče je sicer, da bo Ketanji Brown Jackson deležna tudi podpore nekaterih republikanskih senatorjev.

Z izbiro Ketanji Brown Jackson bi lahko Biden spodbudil svojo bazo, naj volijo demokrate na letošnjih volitvah v predstavniški dom kongresa in senat, Biden pa bi s tem lahko tudi delno preusmeril pozornost, saj ima nizko podporo v javnosti, in sicer med drugim zaradi pandemije covida-19 in inflacije.

Biden je imenovanje prve temnopolte vrhovne sodnice obljubljal že v času predvolilne kampanje in po poročanju CNN-a naj bi upal, da bodo zdaj temnopolti Američani podporo njemu na volitvah videli kot upravičeno.

Do zdaj le dva temnopolta sodnika

Pred Brown Jackson so imele ZDA le dva temnopolta vrhovna sodnika, od katerih je konservativni Clarence Thomas še vedno na položaju. Od 113 vrhovnih sodnikov v zgodovini ZDA je bilo le pet žensk, od katerih so na sodišču trenutno tri.

51-letna Brown Jackson je bila rojena v Washingtonu, odraščala pa je v Miamiju. V preteklosti je bila sodna pomočnica pri Breyerju. Pravo je doštudirala na Harvardu, zvezna sodnica pa je postala leta 2013. Biden jo je lani imenoval na položaj članice zveznega prizivnega sodišča ZDA v prestolnici Washington in takrat je v senatu dobila 53 glasov podpore.

Demokratski senatorji načrtujejo, da bo kandidatka potrjena do 8. aprila letos, zaslišanja pred njeno potrditvijo v odboru za pravosodje pa se bodo začela že marca. Potrjevanje vrhovnih sodnikov ali sodnic je bilo do zdaj v zgodovini večinoma dvostrankarska zadeva, saj je za potrditev glasovalo tudi več članov opozicijske stranke.