Prebežniški otroci in mladoletniki čakajo na prevoz na obmejno postajo v Teksasu. Foto: AP
Prebežniški otroci in mladoletniki čakajo na prevoz na obmejno postajo v Teksasu. Foto: AP

Ameriška Zvezna agencija za posredovanje v izrednih razmerah (FEMA) zdaj prevzema oskrbo mladoletnikov.

V ponedeljek si je razmere na meji pri El Pasu v Teksasu ogledala republikanska kongresna delegacija. Republikanci so trdno prepričani, da pojav množice mladoletnikov na sicer zaradi pandemije zaprti meji povzročila Bidnova politika priseljevanja.

"V dveh tednih se je število otrok v obmejnih objektih potrojilo. Nameščeni so v celicah, podobnih zaporniškim. Število prebežnikov, ki so jih obmejne službe spustile v Teksas in katerih testi na covid so pozitivni, se je skoraj podvojilo. Kot republikanci vemo, kako rešiti težavo, pri tem lahko sodelujemo z administracijo," je poudaril vodja opozicije Kevin McCarthy, ki razmere na meji nedvoumno označuje za "krizo".

Kongresnica Liz Cheney je dejala: "Bidnovo administracijo pozivamo k takojšnji zaščiti meje, zaustavitvi tega dogajanja, spremembi politike in k jasnemu sporočilu, da na sto tisočem ljudi, ki skušajo nezakonito vstopiti v državo, to ne bo uspelo."

Mehiško-ameriška meja. Foto: AP
Mehiško-ameriška meja. Foto: AP

Bela hiša: Dolžni smo poskrbeti zanje

Zaradi zaprte meje je tam manj osebja in prostora, zato je administracija zadolžila FEMO, da poskrbi otroke in jih ustrezneje namesti, obmejne organe pa razbremeni. Bela hiša se izogiba oznaki "kriza" in poudarja, da so ZDA dolžne za prebežnike poskrbeti na human način.

Republikanci se zavzemajo za ponovno uvedbo ureditve iz časa predsednika Donalda Trumpa, ko so dosledno zavračali prosilce za azil, tudi mladoletne osebe, ki so bile tako prisiljeni v težkih razmerah čakati na mehiški strani. Čeprav je število poskusov prestopanja meje od februarja nedvomno veliko večje, statistika prestope meje opaža tudi v Trumpovem in prehodnem obdobju. Te dni so v Gvatemalo vrnili posmrtne ostanke 16 prebežnikov, ubitih na mehiški strani meje sredi januarja letos.

Politika zavračanja ne pomeni, da težave ni, zato številni opazovalci opozarjajo, da je pritisk na meje pravzaprav obstajal ves čas, in da naj bi bilo le vprašanje časa, kdaj zgolj zadrževanje ljudi na mehiški strani ne bo več učinkovito, ampak da je potreben celovit, predvsem pa drugačen pristop.

Mladoletniki iz Srednje Amerike na meji z ZDA