Na Kubi so uvedli spletno povezavo šele pred dvema letoma. Foto: EPA
Na Kubi so uvedli spletno povezavo šele pred dvema letoma. Foto: EPA

Odlok 35 je bil v uradnem listu objavljen dober mesec po največjih protestih v socialistični državi v zadnjem desetletju.

"Odlok 35 je bil sprejet, da bi ustavili napačne informacije in laži na spletu," je pojasnil predsednik Miguel Diaz-Canel, ki vztraja, da so proteste 11. julija sprožile spletne objave protirevolucionarjev, ki jih podpirajo ZDA.

Prepoved širjenja lažnih novic

Sorodna novica Zakaj Kubance pesti najhujše pomanjkanje hrane v zadnjih 30 letih?

Novi odlok tako prepoveduje širjenje lažnih novic ali sporočil in vsebin, ki bi bile žaljive ali pa bi "spodbujale mobilizacijo oziroma druga dejanja, ki bi kršila javni red in mir". Vsi, ki bodo poskusili "izpodbijati ustavni red", bodo označeni za kibernetske teroriste. Odlok ne navaja kazni za kršitev.

Analitiki na Kubi so odlok primerjali s totalitarizmom, ki ga v knjigi 1984 opisuje George Orwell, saj da je opredelitev kršitve tako nejasna, da bi lahko omogočila samovoljno ukrepanje.

Na Kubi so uvedli spletno povezavo šele pred dvema letoma, prebivalci pa so se lahko v strogo nadzorovani družbi mobilizirali prek Facebooka in WhatsAppa. Pristojne oblasti vztrajajo, da je dialog dovoljen, "a v okviru revolucije", ki se bori proti prizadevanjem ZDA po vsiljevanju političnih sprememb v državi.

Ravno prejšnji teden je ameriška vlada sporočila, da sodeluje z zasebnim sektorjem in kongresom, da bi našli način, kako bi bil splet na Kubi dostopnejši. Nekateri Kubanci, ki živijo v ZDA, so prek družbenih omrežij spodbujali sonarodnjake doma, naj se uprejo tamkajšnji oblasti, nekateri so celo pozivali k sabotaži.