McCarthy je bil osupel, ko mu ni uspelo biti izglasovan za vodjo predstavniškega doma. Foto: Reuters
McCarthy je bil osupel, ko mu ni uspelo biti izglasovan za vodjo predstavniškega doma. Foto: Reuters

V 4. krogu je McCarthy dobil 201 glas, kar je še glas manj kot v 3. in dva manj kot prvem in drugem krogu. Le nekaj trenutkov za tem je republikanski predstavnik iz Ohia Warren Davidson znova predlagal McCarthyja. V petem in šestem krogu je 20 republikancev glasovalo za drugega republikanca Byrona Donaldsa, kar je pomenilo, da McCarthyju tudi v teh dveh krogih ni uspel dobiti zadostne podpore.

Za izglasovanje je sicer potrebnih 218 glasov. V vseh štirih krogih glasovanj je največ glasov sicer dobil novi vodja demokratov Hakeem Jeffries iz New Yorka, ki je na čelu stranke nasledil Nancy Pelosi iz Kalifornije.

Trumpovi podporniki znotraj republikanske stranke so doslej nasprotovali McCarthyjevemu imenovanju. Zdaj se je položaj nekoliko spremenil, saj je Trump po poročanju portala Bloomberg News dejal, da so sinoči potekali "res dobri pogovori" in da je prišel čas, da vsi republikanci v predstavniškem domu glasujejo za Kevina McCarthyja.

S Trumpovo podporo je precej verjetneje, da se bo McCarthyju v naslednjem krogu glasovanja uspelo zavihteti na mesto predsednika predstavniškega doma kongresa. Glasovanje se bo znova začelo ob 18. uri po srednjeevropskem času.

Demokrati so po dolgih letih tokrat popolnoma enotni in so z zanimanjem in navdušenjem spremljali težave republikancev, ki imajo večino, a kljub temu doslej še niso zmogli potrditi svojega kandidata.