Kevin McCarthy bo novi predsednik predstavniškega doma. Nasledil bo demokratko Nancy Pelosi. Foto: Reuters
Kevin McCarthy bo novi predsednik predstavniškega doma. Nasledil bo demokratko Nancy Pelosi. Foto: Reuters

Potrebni 218. sedež so osvojili v sredo, ko ga je dobil Mike Garcia v kalifornijskem 27. okrožju.

Izidi niso znani le še za nekaj predstavniških mest. Kot kaže napoved CBS-a, bodo republikanci imeli med 218 in 223 sedeži v 435-članskem predstavniškem domu. Dokončni izidi ne bodo znani še nekaj dni, lahko tudi tednov, poroča BBC.

Kevin McCarthy, ki so ga republikanci izbrali, da bo nasledil Nancy Pelosi na mestu predsednika predstavniškega doma, je v sredo proslavil, da je republikanska stranka uradno prevzela večino v predstavniškem domu. "Američani so pripravljeni na novo smer in republikanci v predstavniškem domu so to pripravljeni pokazati," je na Twitterju sporočil kalifornijski kongresnik.

Kapitol. Foto: Reuters
Kapitol. Foto: Reuters

Biden čestital in pozval k sodelovanju

Ameriški predsednik Joe Biden je čestital McCarthyju in republikancem ponudil roko sodelovanja pri izvajanju politik za boljše življenje Američanov. "Kot sem rekel prejšnji teden, je prihodnost preveč obetavna, da bi bila ujetnica politične vojne," je dejal Biden. "Američani želijo, da naredimo stvari zanje. Želijo, da se osredotočimo na vprašanja, ki so pomembna zanje in ki bodo izboljšala njihova življenja."

Republikanska večina v predstavniškem domu bo Bidnu močno otežila izvajanje zastavljenih politik. Republikanci so sicer na vmesnih volitvah pričakovali boljši izkupiček, zmago v obeh domovih kongresa, kar so napovedovale tudi napovedi. Krivdo za slabši volilni izid so v veliki meri pripisali nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki je v torek napovedal, da se bo znova potegoval za vstop v Belo hišo, in vodji republikancev v senatu Mitchu McConnellu. Slednjega so v sredo znova potrdili za vodjo senatne manjšine, premagal je Ricka Scotta s Floride.

Več kot teden dni po volitvah prihajajo še zadnji izidi nekaterih izborov. V sredo je demokratska kongresnica Karen Bass osvojila župansko mesto v Los Angelesu, potem ko je premagala milijarderja Ricka Caruso. Bo prva ženska na tem položaju.