Marka Kellyja je na zborovanjih spremljala tudi žena Gabby Giffords, ki je pred leti kot kongresnica preživela atentat. Foto: Reuters
Marka Kellyja je na zborovanjih spremljala tudi žena Gabby Giffords, ki je pred leti kot kongresnica preživela atentat. Foto: Reuters

Dosedanjemu senatorju Kellyju je v zelo tesni bitki v Arizoni uspelo premagati republikanskega tekmeca Blaka Mastersa, ki ga je podpiral nekdanji predsednik Donald Trump.

Kelly je nekdanji astronavt, njegova soproga je Gabby Giffords, nekdanja zvezna kongresnica, ki je preživela atentat. Masters sicer še ni javno priznal poraza, Trump pa je sinoči sporočil, da so bile volitve v Arizoni prevara in da jih je treba ponoviti, poroča britanski BBC.

Neznanki le še Georgia in Nevada

Odprti tako ostajata še bitki v dveh zveznih državah, Georgii in Nevadi. Če bo demokratom uspelo osvojiti vsaj eno od njiju, bodo v senatu ohranili tesno večino, kakršno so imeli pred volitvami. Čeprav bi bilo število senatorjev načeloma izenačeno 50 proti 50, namreč odločilen glas za večino prispeva demokratska podpredsednica ZDA Kamala Harris.

V Nevadi je tekma med republikanskim izzivalcem Adamom Laxaltom in demokratsko senatorko Catherine Cortez Masto zelo izenačena, po zadnjih podatkih republikanec vodi z manj kot tisoč glasovi prednosti.

V Georgii se medtem ponavlja leto 2020, saj se nakazuje drugi krog senatnih volitev. Demokratski senator Raphael Warnock je v prvem krogu dobil 49,4 odstotka glasov, republikanski izzivalec Herschel Walker pa 48,5 odstotka. Georgia utegne biti tako 6. decembra, ko bo potekal drugi krog, v središču ameriške politične pozornosti.

Republikanci na poti do večine v predstavniškem domu

V predstavniškem domu kongresa pa se republikancem nasmiha večina. Štetje glasov sicer še traja. Za prevzem večine si morajo republikanci zagotoviti 218 izmed 435 sedežev. Po zadnjih podatkih jih imajo 211, demokrati pa 203. Demokrati so imeli pred volitvami 220 sedežev, republikanci 212, trije pa so bili prazni.