Omikron je prizadel tudi Delto – letalska družba je odpovedala 158 izmed 3100 predvidenih poletov na božični večer. Foto: AP
Omikron je prizadel tudi Delto – letalska družba je odpovedala 158 izmed 3100 predvidenih poletov na božični večer. Foto: AP

Na božični večer je bil odpovedan 2401 polet, na božič 1779, za zdaj je odpovedanih tudi več kot 400 poletov za nedeljo, kažejo podatki na spletni strani FlightAware.com. Še okoli 10.000 poletov je imelo zamude.

Četrtina vseh odpovedi poletov se je zgodila v ZDA. Letalska prevoznika United Airlines in Delta sta morala samo v petek odpovedati 280 poletov, kot glavni razlog pa sta navedla pomanjkanje osebja.

New York Times ob tem sicer poroča, da okoli 2500 odpovedanih poletov še zmeraj predstavlja zelo majhen delež pri okoli 80.000 dnevnih prihodih na svetovni ravni, vendar so odpovedi številnim ljudem pokvarile dopustovanje in božične praznike.

Sorodna novica Letalske družbe zaradi okužb med osebjem in upada zanimanja množično odpovedujejo lete

Različica omikron predstavlja okoli tri četrtine novih okužb v ZDA, povprečje dnevno potrjenih okužb se je v tednu dni povzpelo skoraj za polovico, na 179.000 okužb na dan. Ob hitrem širjenje omikrona po ZDA so namreč zboleli ali pa morali v karanteno tudi številni piloti, stevardese in letališki delavci.

Podobne težave imajo tudi letalske prevozniki drugje po svetu. "Veliko članov naše ekipe se mora testirati in izolirati, ker so bili v tesnem stiku," je dejal predstavnik avstralske družbe Jetstar Airways, ki je morala odpovedati približno 80 poletov.

Anglija zaradi pomanjkanja delavcev krajša čas samoizolacije

V Združenem kraljestvu imajo težave praktično vsi prevozniki. Trenutno ima zaradi hitrega širjenja omikrona covid-19 vsak 20. prebivalec Londona, prihodnji teden naj bi ga dobil celo vsak 10. V Angliji bodo prav zaradi pomanjkanja delavcev v vseh industrijah skrajšali obdobje samoizolacije po okužbi ali pojavu covidnih simptomov z deset na sedem dni.

Odpovedi letalskih poletov