Podporniki predsednika Trumpa v Portlandu. Foto: Reuters
Podporniki predsednika Trumpa v Portlandu. Foto: Reuters

V soboto je vrsta podpornikov Donalda Trumpa zapeljala v središče Portlanda, kjer vse od maja letos potekajo protesti proti rasizmu in policijskemu nasilju po smrti temnopoltega moškega Georgea Floyda, ki ga je ubil beli policist. Po poročanju BBC-ja se je zbralo 600 vozil z zastavami ZDA in drugimi v podporo Trumpu, v njih pa je bilo okoli 1000 ljudi.

Prišlo je do spopadov s protestniki. Skupina je potem mesto zapustila, 15 minut pozneje pa je v strelskem napadu umrl moški, ki naj bi bil eden izmed Trumpovih podpornikov. Šlo naj bi za Aarona Danielsona, člana skrajno desne skupine Patriot Prayer. Policija žrtve še ni identificirala niti ni pojasnila, ali je bilo streljanje, v katerem je moški umrl, neposredno povezano s spopadi v mestu.

Trump krivi demokrate

Trump je medtem v nedeljo objavil vrsto tvitov, da so za nasilje v ameriških mestih krivi demokrati in da se bo v primeru zmage njihovega predsedniškega kandidata Joeja Bidna to nasilje razširilo po vseh ZDA.

Trumpovi nasprotniki. Foto: Reuters
Trumpovi nasprotniki. Foto: Reuters

Župan Portlanda Ted Wheeler je imel v nedeljo novinarsko konferenco, Trump pa je medtem tvital, da je "bedak" in da dovoljuje "smrt in uničenje svojega mesta". Župan mu je potem v kamere zabrusil, da povzroča sovraštvo in delitve. "Ali se resno sprašuješ, zakaj Amerika prvič po desetletjih vidi toliko nasilja? Ti si tisti, ki to dela," je dejal župan in Trumpa pozval k sodelovanju pri umirjanju strasti ali pa naj jih pusti pri miru.

Trump pa je svoje podpornike še naprej spodbujal, naj gredo v Portland, in jih imenoval za velike domoljube. Wheeler jih je pozival, naj ne prihajajo po maščevanje, ker da preiskava še ni končana in ni popolnoma jasno, kaj se je zgodilo z Danielsom. "To ni trenutek za vroče glave, ker ste na Twitterju prebrali nekaj, kar si je izmislil neki tip v svoji kleti," je dejal župan.

Trump je julija zaradi nadaljevanja nasilnih protestov v Portland poslal 100 agentov ministrstva za domovinsko varnost, ki so z ulic odvažali in zapirali ljudi brez identificiranja, kar je proteste proti policiji še okrepilo, dokler se agenti konec julija niso umaknili iz mesta. Protesti so se potem nadaljevali v manjšem obsegu.

Guvernerka Oregona Kate Brown je v nedeljo objavila načrt za končanje nasilja in hkrati zaščito svobode govora oziroma mirnih protestov. Policija in tožilci bodo okrepili pregon nasilnežev in za ta namen bodo povečali kapacitete zaporov. Sodelovala bo tudi državna policija.

Ubiti moški naj bi bil pripadnik skrajno desne skupine Patriot prayer. Foto: Reuters
Ubiti moški naj bi bil pripadnik skrajno desne skupine Patriot prayer. Foto: Reuters

Guverner Wisconsina: Trump, ne prihajaj

Medtem protesti proti policijskemu nasilju potekajo tudi v Kenoshi v Wisconsinu, potem ko je beli policist večkrat ustrelil v hrbet in hudo poškodoval temnopoltega Jacoba Blaka. Tiskovni predstavnik Bele hiše Judd Deere je naznanil, da bo Trump v torek obiskal mesto, kjer naj bi se sestal z lokalno policijo in "pregledal škodo po zadnjih izgredih".

Demokratski guverner Wisconsina Tony Evers pa Trumpa poziva, naj obisk prekliče. "Skupaj z drugimi voditelji skupnosti izražam zaskrbljenost nad tem, kaj bo tvoja prisotnost storila Kenoshi in naši državi. Skrbi me, da bo ovirala okrevanje. Skrbi me, da bo zavlekla prizadevanja za odpravo delitev in skupno pot naprej," je guverner Evers.

Po besedah demokratske kongresnice iz Kalifornije Karen Bass je namen Trumpovega obiska agitacija in poslabšanje položaja. "Njegova kampanja nas vrača v preteklost in storil bo vse, kar more, da zmoti zakon in red," je dejala.

Bela hiša: Za nasilje so krivi liberalni politiki

Tiskovni predstavnik Bele hiše Deere pa je dejal, da so edini krivci za nasilje in nemire na ulicah liberalni politiki in njihove nesposobne politike, ki ne zmorejo obvladati uničujočega položaja. Republikanski senator iz Wisconsina Ron Johnson je za televizijo CNN dejal, da spodbujanje zaničevanja policije spodbuja kriminalce. "Če ne ustaviš divjanja, spodbujaš anarhijo in ljudje umirajo," je dejal.

Trump je v nedeljo posredno izražal tudi podporo svojemu podporniku, 17-letnemu Kylu Rittenhousu iz Illinoisa, ki je ubil dva protestnika v Kenoshi, ko je tvital sporočila v podporo strelcu.

ZDA: medsebojno obtoževanje za nasilje