Pence do zdaj ni kazal nekega nasprotovanja predsedniku Trumpu. Foto: Reuters
Pence do zdaj ni kazal nekega nasprotovanja predsedniku Trumpu. Foto: Reuters
Donald Trump
Prispevek v New York Timesu je zelo kritičen do predsednika Trumpa. Foto: Reuters
New York Times
New York Times je eden najvplivnejših časopisov na svetu. Foto: EPA
Bel ahiša po objavi komentarja intenzivno išče "izdajalca" med osebjem. Foto: Reuters
Bela hiša
V Beli hiši naj bi več tesnih sodelavcev Trumpa vztrajalo v vladi le zaradi upiranja Trumpu. Foto: Reuters
John McCain
Avtor oziroma avtorica prispevka McCaina, republikanskega t. i. jastreba, označuje kot zgled. Foto: Reuters
Pence pravi, da se pod svoje komentarje vedno podpiše. Foto: Reuters
New York Times objavil anonimni prispevek proti Trumpu

Članek, ki naj bi ga napisal predstavnik Bele hiše, ki se predstavlja kot "del organiziranega odporniškega gibanja znotaj vlade". Avtor se predstavlja kot del skupine, ki prizadevno dela proti najslabšim impulzom predsednika ZDA in najbolj zaletavim delom njegove agende z namenom ohranitve demokratične ureditve.

Komentar je dvignil veliko prahu in sprožil intenzivna ugibanja, kdo je njegov avtor, a Penceov predstavnik za javnost zanika, da je krivec podpredsednik, ki sicer do zdaj nikdar ni kazal kakega uporništva.

Trump je anonimnega avtorja opisal kot "strahopetneža", časopis pa kot "zlagan".

"Podpredsednik se pod svoje komentarje podpiše," je tvitnil Penceov predstavnik Jarron Agen. "@nytimes bi moralo biti sram, kot tudi osebo, ki je napisala ta lažen, nelogičen in strahopeten komentar. Naš urad je nad tovrstnimi amaterskimi izpadi."

Teorija, da je članek napisal Pence, se je razvila predvsem zaradi uporabe besedne zveze "zvezda vodnica", ki jo Pence pogosto uporablja. V članku v New York Timesu, objavljenem v sredo, avtor pokojnega republikanskega senatorja Johna McCaina označuje za "zvezdo vodnico, ker je povrnil čast javnemu življenju in našemu nacionalnemu dialogu".

"Sem del odpora"
Prispevek z naslovom "Sem del odpora znotraj Trumpove administracije" je po navedbah časopisa napisal "višji predstavnik" Trumpove administracije. Avtor, čigar identiteta je sicer časopisu znana, je zaprosil za anonimnost, NYT pa mu je ustregel, saj naj bi bilo to ključno, da je lahko bralcem podal "pomemben vidik" iz Bele hiše.

Objava anonimnega prispevka te vrste je precej nenavadna in ameriški medijski komentatorji ugibajo, da se je New York Times tega lotil zaradi pozornosti, ki je je deležen konkurenčni časnik Washington Post z objavami udarnih odlomkov iz najnovejše knjige o Trumpovi vladi avtorja Boba Woodwarda.

"Mnogi od višjih predstavnikov njegove lastne administracije marljivo delajo iz znotraj, da bi razsuli dele njegovega načrta in njegovih najhujših vzgibov," piše. "Jaz bi to vedel, ker sem eden od njih."

Čeprav pisec pravi, da podpirajo cilje administracije, pa tudi trdi, da so se vsi uspehi zgodili navkljub predsedniku, ne zaradi njega. Trumpa ob tem opisuje kot impulzivnega, nerazsodnega in amoralnega, nekoga, čigar "zgrešeni vzgibi" morajo biti v dobro ZDA nadzorovani.

Kot piše v prispevku, naj bi številni člani vlade ostajali na visokih položajih samo zato, da preprečijo dodatno škodo, ki bi jo povzročil Trump. "Morda je to v teh kaotičnih časih slaba tolažba, vendar Američani morajo vedeti, da so v sobi odrasli ljudje, ki se zavedajo, kaj se dogaja, in skušajo narediti, kar je prav, četudi Trump tega noče," piše v New York Timesu.
Davčna olajšava in deregulacija kot pozitivna plat
Avtor kot "vir problema" določi "predsednikovo amoralnost". Kot pa je dodal, ne predstavljajo upora z levice. Še več, po njegovem oziroma njenem mnenju so ZDA zaradi številnih ukrepov sedanje administracije že varnejše in bogatejše. Kot pozitivne vidike administracije prispevek navaja "deregulacijo", "zgodovinsko davčno reformo" in "robustnejšo vojsko".

Besedilo kot področje, kjer je prihajalo do razlik med stališči Trumpa in njegovih sodelavcev, izpostavlja zunanjo politiko, konkretno odnos do Rusije. Trump naj bi tako nejevoljno izgnal "vohune gospoda Putina kot kazen za zastrupitev nekdanjega ruskega vohuna v Veliki Britaniji". Gre za primer Sergeja Skripala, ki je bil skupaj s hčerko marca zastrupljen v Salisburyju.

Trump naj bi se več tednov pritoževal, češ da so višji sodelavci pustili, da se je zapletel v dodatno konfrontacijo z Rusijo, izrazil pa naj bi tudi frustracijo, ker ZDA še naprej izvajajo sankcije zoper to državo. Avtor prispevka pa piše, da so bili svetovalci za državno varnost "pametnejši", ko so trdili, da je treba Moskvo kaznovati.

McCain kot zgled
Avtor prispevka omenja tudi razprave znotraj Bele hiše o uveljavitvi 25. amandmaja k ameriški ustavi, po katerem lahko predsednika njegov lastni kabinet odstrani zaradi nesposobnosti opravljanja položaja. Ker pa naj nihče ne bi želel sprožiti ustavne krize, bodo člani administracije storili vse, kar lahko, da jo "usmerijo v pravo smer, dokler je ne bo, tako ali drugače, konec".

Kot svetel zgled pa avtor proti koncu prispevka navede nekdanjega republikanskega senatorja Johna McCaina, ki je umrl konec avgusta. "Morda nimamo več senatorja McCaina. A vedno bomo imeli njegov zgled za obnovo časti javnemu življenju in našemu nacionalnem dialogu."

Trump prispevek označil za strahopetno sramoto
Trump se je na prispevek odzval z zapisi na družbenem omrežju Twitter, v katerih je prispevek in objavo označil za strahopetno sramoto in izdajo. Predsednik od New York Timesa tudi zahteva, naj objavi ime avtorja.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders pa je pisca oziroma pisko označila za strahopetca, ki bi moral odstopiti s položaja, New York Times pa pozvala, naj se opraviči za objavo "patetičnega, lahkomiselnega in sebičnega mnenjskega članka".

Medtem so se že začela ugibanja, kdo bi lahko napisal omenjeni prispevek. Lahko bi bil moški ali ženska, lahko bi bila na primer veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley, lahko bi bil celo podpredsednik ZDA Mike Pence, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Vsebina prispevka naj bi potrjevala navedbe v Woodwardovi knjigi "Strah", da člani Trumpove vlade ignorirajo predsednikove besede. Woodward trdi, da je obrambni minister James Mattis zavrnil Trumpovo navodilo ali ukaz, naj usmrtijo sirskega predsednika Bašarja Al Asada, nekdanji ekonomski svetovalec Gary Cohn pa naj bi s predsednikove mize kradel dokumente, da jih predsednik ne bi podpisal.

Trump ogorčen
Bela hiša se je na članek odzvala jezno. Trump je takoj udaril s serijo tvitov, pri čemer je v enem zapisal zgolj "IZDAJA?". "Globoka država in levica s svojim orodjem, lažnimi mediji, norijo in ne vedo, kaj naj," je zapisal v drugem tvitu in ob tem izpostavil rast ameriškega gospodarstva kot svoj dosežek.

Pence ni edini, ki je zanikal avtorstvo obsojajočega komentarja - pridružil se mu je tudi zunanji minister Mike Pompeo, ki je ob tem avtorja označil za "zlovoljnega, varljivega slabega igralca". "Izhajam iz stališča, da če nisi v položaju, da bi izvajal voljo svojega poveljnika, imaš samo eno možnost. To je, da odideš," je dejal.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders pa je dejala, da avtor "ne postavlja države na prvo mesto, temveč sebe in svoj ego pred voljo ameriškega ljudstva".

Oglasila se je tudi prva dama ZDA Melania Trump in anonimnemu piscu sporočila, da "sabotira" državo. "Svoboda govora je pomemben steber ustanovnih načel nače države, svobodni mediji pa so pomembni za našo demokracijo. Mediji bi morali biti pošteni, nepristranski in odgovorni," je povedala za CNN. "Piscu komentarja pa: ne ščitite naše države, sabotirate jo z vašimi strahopetnimi dejanji."

New York Times objavil anonimni prispevek proti Trumpu