Če podpredsednik in vlada ne bosta ukrepala, bo kongres sprožil postopek ustavne obtožbe, je dejala Pelosijeva, ki v svojem pozivu ni osamljena. Foto: Reuters
Če podpredsednik in vlada ne bosta ukrepala, bo kongres sprožil postopek ustavne obtožbe, je dejala Pelosijeva, ki v svojem pozivu ni osamljena. Foto: Reuters

Če podpredsednik in vlada ne bosta ukrepala, bo kongres sprožil postopek ustavne obtožbe, je dejala Pelosijeva, ki v svojem pozivu ni osamljena. Pred njo je to zahteval že vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schumer in drugi demokratski ter republikanski člani ameriškega kongresa.

25. amandma k ameriški ustavi omogoča odstavitev predsednika s položaja, če ni sposoben opravljati svojih dolžnosti. Do zdaj ga v zgodovini ZDA še niso uporabili.

Kongresniki Trumpa obtožujejo, da je v sredo svoje podpornike naščuval, naj v času formalnega potrjevanja zmage demokrata Joeja Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra lani napadejo kongresno palačo.

Predsednikovi podporniki pred stavbo kongresa. Foto: AP
Predsednikovi podporniki pred stavbo kongresa. Foto: AP

Trump poraza na predsedniških volitvah ne priznava, ne glede na to, da bo moral 20. januarja, ko se mu mandat izteče, Belo hišo zapustiti. Čeprav sta do takrat le še slaba dva tedna, pa bo predstavniški dom, če prej ne bo ukrepala Trumpova vlada, verjetno zares vložil že drugo ustavno obtožbo zoper Trumpa.

Prvo si je Trump prislužil lani zaradi pritiska na Ukrajino, da v zameno za nadaljevanje vojaške pomoči proti Rusiji uvede preiskavo Bidna, ki je leta 2019 v anketah zanesljivo vodil pred Trumpom, čeprav Biden takrat še ni niti osvojil demokratske predsedniške nominacije. Republikanska večina v senatu je tedaj Trumpa obtožb oprostila, tokrat nima tako trdne podpore.

Sorodna novica Ostre obsodbe vdora v kongres: Gre za napad na demokracijo

Po kaosu v kongresu tudi člani Trumpove vlade razmišljali o njegovi odstavitvi

Več ministrov administracije Donalda Trumpa je zaradi vdora protestnikov v stavbo kongresa razpravljalo o možnosti odstavitve predsednika ZDA.

V skladu z določili 25. amandmaja k ameriški ustavi bi Trumpa razglasili za nezmožnega vodenja države, oblast pa bi prevzel podpredsednik Mike Pence.

Po teh določilih bi Pence na seji vladnega kabineta predlagal odstavitev predsednika zaradi nezmožnosti opravljanja dolžnosti, ker se ne more sprijazniti s porazom na volitvah 3. novembra, ampak vztraja, da jih je izgubil zaradi množičnih volilnih prevar, podpornike pa hujska k protestom.

Pence in Nancy Pelosi. Foto: Reuters
Pence in Nancy Pelosi. Foto: Reuters

Predsedniška pooblastila bi nato predali podpredsedniku, ki bi državo vodil do 20. januarja, ko bo prisegel novoizvoljeni predsednik Biden. Postopek bi moral voditi podpredsednik, pri tem pa bi ga morala podpreti večina ministrov.

Postopek sprožitve 25. amandmaja je predviden za izjemne primere, ko je predsednik začasno ali trajno onesposobljen, pa tudi za primer njegove odstavitve ali odstopa. Doslej je bil uporabljen le po atentatu na Johna F. Kennedyja leta 1963, ko je vodenje države prevzel tedanji podpredsednik Lyndon B. Johnson.

Amandma je bil sprejet v času Kennedyjevega predhodnika Dwighta D. Eisenhowerja, ki je med predsedovanjem utrpel več infarktov. Na ta način so hoteli določiti jasno pot prevzema oblasti v nujnih primerih. Dotlej namreč ta pot ni bila jasno določena z ameriško ustavo in je obstajal le dogovor, da bo oblast, če bo Eisenhower onesposobljen, prevzel tedanji podpredsednik Richard Nixon.

Sorodna novica Kongres nekaj ur po nasilnem vdoru Trumpovih privržencev potrdil zmago Bidna

Nov poziv demokratov k odstavitvi

Kot poroča CNN, naj bi se več voditeljev republikanske stranke nagibalo k uporabi tega amandmaja za razglasitev Trumpa za nesposobnega opravljanja dolžnosti, potem ko so v sredo protestniki po njegovih spodbudah vdrli v stavbo kongresa, predsednik pa jim je sporočil, "da jih ima rad".

O odstavitvi naj bi se pogovarjali tudi ministri Trumpovega kabineta, vendar pa so pogovori še v neformalni fazi.

Več demokratskih predstavnikov v kongresu pa medtem poziva tudi k novemu postopku odstavitve Trumpa. Kongresnica Ilhan Omar je sporočila, da že pripravlja pobudo, ki se ji je javno pridružila tudi kolegica Alexandra Ocasio Cortez.

Realno gledano sta sicer dva tedna, kolikor ZDA loči od ustoličenja Bidna, premalo za izvedbo odstavitve, zato bi bil postopek po 25. amandmaju najučinkovitejši.

Demokratski kongresniki v odboru predstavniškega doma za pravosodje so v pismu že pozvali Pencea, naj ukrepa in odstavi Trumpa zaradi dejanja upora in poskusov spodkopavanja demokratične ureditve. Poudarili so, da je Trump v sredo v svojem raztresenem govoru razkril, "da ni mentalno zdrav in da še vedno ni sposoben dojeti in sprejeti izida volitev".