Lula da Silva je že začel predvolilno kampanjo. Foto: Reuters
Lula da Silva je že začel predvolilno kampanjo. Foto: Reuters

"Ne bi mi bilo treba ponovno postati predsednik. Lahko bi obdržal naziv najboljšega predsednika v zgodovini in zadnja leta svojega življenja preživel v miru," je 76-letni nekdanji predsednik sporočil na Twitterju. "Vendar sem videl uničevanje države. Zato sem se odločil, da se vrnem," je zapisal.

Bolsonaro bo predvidoma 2. oktobra imenovan za predsedniškega kandidata Liberalne stranke.

Lula da Silva, ki je bil brazilski predsednik dva mandata med letoma 2003 in 2010, trenutno v anketah vodi pred Bolsonarom.

Lula da Silva je bil znan kot sindikalni voditelj, ki je premagal revščino na severovzhodu Brazilije in postal predsednik največje latinskoameriške države. Kot predsednik je s socialnimi programi pomagal milijonom iz revščine in vodil gospodarski razcvet.

Poleg teh uspehov pa se je v Braziliji še naprej nenadzorovano širila endemična korupcija. Leta 2018 je bil Lula da Silva zaradi korupcije in pranja denarja obsojen na 12 let zapora, kar mu je onemogočilo sodelovanje na predsedniških volitvah leta 2018, na katerih je na koncu zmagal Bolsonaro.

Brazilsko vrhovno sodišče je lani razveljavilo obsodbo zaradi korupcije, s čimer so mu omogočili, da ponovno kandidira na volitvah.