Barack Obama je dejal, da se morajo demokrati zbrati v podpori Joeju Bidnu na volitvah proti Donaldu Trumpu. Foto: EPA
Barack Obama je dejal, da se morajo demokrati zbrati v podpori Joeju Bidnu na volitvah proti Donaldu Trumpu. Foto: EPA

V konferenčnem klicu z nekdanjimi sodelavci v Beli hiši in njegovi administraciji, ki jih je spodbudil k sodelovanju v predsedniški kampanji svojega nekdanjega podpredsednika, zdaj pa demokratskega kandidata Joeja Bidna, je ameriško spopadanje s pandemijo označil za "absolutno kaotično katastrofo", so za CNN potrdili trije nekdanji uslužbenci Obamove administracije.

V pogovoru je dejal, da je odziv na koronavirus opomnik, zakaj je v času svetovne krize nujno treba imeti močno vodstvo: "Volitve, ki prihajajo, bodo pomembne na več ravneh. Ne bomo se bojevali samo za določenega posameznika ali stranko, ampak se bojujemo tudi proti dolgoročnim trendom, kot so sebičnost, razdeljenost in doživljanje drugih kot sovražnike."

Po svetu potrdili že več kot štiri milijone okužb

Obama je ob tem pristavil, da bo zaradi vseh teh razlogov porabil toliko časa, kolikor bo treba, da bo čim bolj pomagal v Bidnovi kampanji. Hkrati je ostro kritiziral tudi odločitev pravosodnega ministrstva, da odstopi od kazenskega pregona nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michalea Flynna. Dodal je, da je v tem primeru ogrožena vladavina prava v ZDA.

Pandemija najbolj prizadela ZDA

Bela hiša je v odzivu na Obamove besede sporočila, da so Trumpova dejanja, ki so bila neprecedenčna, rešila življenja Američanov. V ZDA, ki jih je pandemija najhuje prizadela, so po najnovejših podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 1.309.164 prmerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu umrlo je 1568 ljudi, skupno pa 78.746. Obe številki sta najvišji na svetu. Zvezne države so v boju za omejitev širjenja virusa marca uvedle karanteno, zdaj pa počasi odpravljajo ukrepe in se ljudje že vračajo na delo. Zdravstveni strokovnjaki medtem opozarjajo, da rahljanje ukrepov lahko privede od ponovnega povečanja širjenja virusa.

Sorodna novica Z novim koronavirusom okužena tiskovna predstavnica Mika Pencea

Člani delovne skupine Bele hiše v karanteno

Direktor nacionalnega inštituta za zdravje in član delovne skupine Bele hiše proti koronavirusu Anthony Fauci je sporočil, da bo za 14 dni odšel v "prilagojeno" karanteno, potem ko je bil v stiku z uslužbencem Bele hiše, ki je bil na testu za koronavirus pozitiven. Šlo je, kot je dejal, za "stik nizkega tveganja", kar pomeni, da ni bil v neposredni bližini človeka. Ves ta čas bo delal od doma, dnevno pa ga bodo testirali. Za zdaj so bili njegovi testi na okužbo negativni.

Medtem bosta vodja zvezne uprave za hrano in zdravil Stephen Hahn in direktor centra za preprečitev okužb Robert Redfield šla v popolno karanteno. Oba sta bila v neposrednem stiku z okuženo osebo. Identiteta osebe, s katero sta prišla v stik, ni znana, je pa bila v petek na testu pozitivna tiskovna predstavnica ameriškega podpredsednika Mika Pencea Katie Miller, ki je pogosto sodelovala tudi na srečanjih delovne skupine proti koronavirusu. Medtem so uslužbenci že dobili navodila glede ukrepov, ki so jih sprejeli za preprečitev okužb v Beli hiši.