Austin je sporočil, da preklicuje pooblastila odgovornim za sklenitev dogovora. Foto: Reuters
Austin je sporočil, da preklicuje pooblastila odgovornim za sklenitev dogovora. Foto: Reuters

Po preklicu dogovora trojici znova grozi smrtna kazen, potem ko je ameriško tožilstvo v četrtek sporočilo, da so dosegli dogovor z domnevnim organizatorjem terorističnega napada 11. septembra 2001 Halidom Šejkom Mohamedom in še dvema obtožencema, ki so priznali krivdo v vseh točkah obtožnice, tudi umor skoraj tri tisoč ljudi, ki so bili med drugim ubiti tudi v napadu na dvojčka Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku. V zameno za priznanje krivde je tožilstvo v skladu z dogovorom z obtoženimi umaknilo zahteve za smrtno kazen.

Austin je v memorandumu Susan Escallier, ki je nadzorovala postopek pred vojaškim sodiščem, zapisal: "Zaradi pomembnosti odločitve o sklenitvi sporazumov z obtoženci v tej zadevi bi moral odgovornost za takšno odločitev prevzeti jaz kot nadrejeni, zato vam odvzemam pooblastila in odstopam od teh treh sporazumov."

Spominski center na Manhattnu. Foto: Reuters
Spominski center na Manhattnu. Foto: Reuters

Dogovor z obtoženci je že pred tem razburil nekatere družine žrtev in republikance. Obsodil ga je tudi vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell. "Edina stvar, ki je hujša od pogajanj s teroristi, so pogajanja z njimi, ko so v priporu," je dejal McConnell in ​​administracijo demokratskega predsednika Joeja Bidna obtožil "strahopetnosti pred terorjem".

Bela hiša je sporočila le, da pri dogovoru o priznanju krivde ni imela nobene vloge.

Trojica zaprta v Guantanamu

Obtožnica je Mohameda, Valida Mohameda Saliha Mubaraka bin Ataša in Mustafo Ahmeda Adama Al Havsavija bremenila zagotavljanja usposabljanja, finančne podpore in druge pomoči teroristom, ki so 11. septembra 2001 ugrabili potniška letala in se z njimi zaleteli v Svetovni trgovinski center in Pentagon ter strmoglavili na polje v Shanksvillu v Pensilvaniji.

Trojica je zaprta v ameriškem vojaškem zaporu Guantanamo na Kubi, ki ga je po napadih na ZDA ustanovil takratni ameriški predsednik George Bush kot del svoje "vojne proti terorju" in kamor so zapirali osumljence za teroristična dejanja ter pripadnike teroristične mreže Al Kaida.
Če je bilo na vrhuncu delovanja zapora tam zaprtih okoli 800 ljudi, jih je zdaj le še 30. Med njimi je tudi Mohamed, ki je osumljen načrtovanja napadov z ugrabljenimi letali na ZDA.

Mohameda so leta 2003 aretirali v Pakistanu in ga leta 2006 prepeljali v Guantanamo.