Posledice divjanja orkana Beryl na Barbadosu. Foto: Reuters
Posledice divjanja orkana Beryl na Barbadosu. Foto: Reuters

"V naslednjem dnevu bo moč orkana verjetno nihala, vendar se pričakuje, da bo Beryl med premikanjem čez vzhodne Karibe ostal izjemno nevaren orkan," so v ponedeljek sporočili iz ameriškega nacionalnega centra za orkane in ga kmalu zatem označili za orkan najvišje 5. stopnje.

Na Svetem Vincencu in Grenadinih je umrl najmanj en človek, poškodovanih pa je na stotine domov in stavb, je v ponedeljek zvečer sporočil predsednik vlade Ralph Gonsalves in opozoril, da je smrtnih žrtev morda še več. Kot je pojasnil, je orkan Beryl za seboj pustil ogromno uničenja, bolečine in trpljenja po vsej državi.

Zaradi orkana Beryl je približno 95 odstotkov otoka Grenada ostalo brez elektrike. Telekomunikacije po vsej Grenadi ne delujejo, nekateri posamezniki pa so izgubili internetne storitve, poroča CNN. O opustošenju poročajo tudi z drugih okoliških otokov.

Orkan je s seboj prinesel vetrove s hitrostjo 261 kilometrov na uro, počasi pa se premika v smeri Jamajke, kjer bi se lahko veter še okrepil.

Na Jamajki so v ponedeljek že izdali opozorilo pred orkani, a prebivalci za zdaj ostajajo mirni in v javnosti ni čutiti panike. "Jamajčani čakajo do zadnje minute. Noč prej ali zjutraj nastopi panika. To je zato, ker smo tega navajeni," je za Reuters pojasnil natakar Welton Anderson iz Kingstona.

Na prihod orkana Beryl se pripravljajo v Mehiki, kjer je zvezna vlada lokalne oblasti in ljudi pozvala k "izjemni previdnosti".

V pričakovanju nadpovprečne aktivnosti orkanov

Strokovnjaki svarijo, da je to prvič v zgodovini, da so na območju zaznali tako močan orkan na začetku sezone. Običajno se tako močni orkani v regiji pojavljajo šele septembra, ko so temperature morja najvišje.

Globalno segrevanje je pomagalo pri dvigu temperature v severnem Atlantiku na najvišje vrednosti vseh časov, kar je povzročilo izhlapevanje večjih količin površinske vode, kar prispeva h krepitvi orkana z večjimi hitrostmi vetra.

Ameriška nacionalna uprava za oceane in atmosfero je maja letos napovedala nadpovprečno aktivnost orkanov v Atlantiku in to pripisalo neobičajno visokim temperaturam oceanov.

"Podnebne spremembe nalagajo kocke za nastanek močnejših orkanov," je razmere ponazoril atmosferski znanstvenik Christopher Rozoff pri ameriškem Nacionalnem centru za raziskave ozračja v Boulderju v Koloradu

Kot je za Reuters pojasnila vremenoslovka Andra Garner iz New Jerseyja, je Beryl v manj kot desetih urah preskočil iz kategorije 1 v kategorijo 4.