Soproga Castilla in njegova dva otroka so se zatekli na mehiško veleposlaništvo v Limi. Foto: Reuters
Soproga Castilla in njegova dva otroka so se zatekli na mehiško veleposlaništvo v Limi. Foto: Reuters

Perujske oblasti so mehiškega veleposlanika Pabla Monroya označile za nezaželeno osebo in odredile, da mora v 72 urah zapustiti državo.

Odločitev o izgonu veleposlanika so iz Lime sporočili kmalu potem, ko je Mehika odobrila azil družini Castilla. Perujsko zunanje ministrstvo je na družbenih omrežjih objavilo, da je bil mehiški veleposlanik izgnan zaradi "ponavljajočih se izjav najvišjih organov te države v zvezi s političnimi razmerami v Peruju".

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je odstavitev Castilla s položaja perujskega predsednika označil za nedemokratično in dejal, da ga sam še naprej priznava za legitimnega predsednika Peruja.

Castillo se je moral s položaja posloviti v začetku meseca, potem ko je poskušal razpustiti parlament in vladati z odloki. Zaradi očitkov, da je poskušal izvesti državni udar, so ga aretirali in pristal je v preiskovalnem priporu.

Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard se je v torek zvečer na Twitterju oglasil zaradi Monroyevega izgona in ga označil za "neupravičenega in obsojanja vrednega".

Predtem je Ebrard na novinarski konferenci povedal, da se njegova vlada pogaja o varnem prihodu družine Castilla, ki je na mehiškem veleposlaništvu v Limi.

Tlakovana pot predčasnim volitvam

Perujski parlament je medtem v prizadevanjih za umiritev napetosti odprl pot predčasnim volitvam, ki bodo namesto leta 2026 aprila 2024. Ustavno spremembo mora sicer parlament z dvotretjinsko večino potrditi še na drugem glasovanju.

Poslanci so spremembo v volilnem koledarju potrdili s 93 glasovi proti 30. Trenutna predsednica države Dina Boluarte, ki predčasno izvedbo volitev podpira, bo v skladu z ukrepom oblast julija 2024 predala zmagovalcu volitev.