Danes ni le dan za proslavljanje in veselje, ampak dan velike odgovornosti, je dejal Pedro Castillo. Foto: Reuters
Danes ni le dan za proslavljanje in veselje, ampak dan velike odgovornosti, je dejal Pedro Castillo. Foto: Reuters

Poraženka je že napovedala pritožbo. Na uradno razglasitev Castilleve zmage bo tako treba še počakati, da bodo razrešene vse pritožbe. To bi sicer lahko trajalo še nekaj tednov.

Desničarska kandidatka Keiko Fujimori je dejala, da je na voliščih prihajalo do množičnih poneverb, vendar pa kakšnih podrobnejših dokazov o tem ni ponudila.

Mednarodni opazovalci: Ni bilo pomembnejših nepravilnosti

Mednarodni opazovalci, med njimi tudi predstavniki Organizacije ameriških držav, so sporočili, da na volitvah niso zaznali nobenih pomembnejših nepravilnosti. Obtožbe o poneverbah zavračajo tudi v Castillevi stranki Svobodni Peru.

Volitev se je udeležilo okoli 75 odstotkov volilnih upravičencev oziroma več kot 18,8 milijona ljudi. Na koncu pa je odločilo nekaj deset tisoč glasov. Keiko Fujimori je več podpore dobila v mestih, Castillo pa na podeželju.

Čeprav uradnega zmagovalca še ne morejo razglasiti, pa je Castillo že objavil zmago. "Danes ni le dan za proslavljanje in veselje, ampak dan velike odgovornosti," je v torek dejal privržencem v Limi. "Danes se začenja prava bitka za konec velikih neenakosti tu v naši domovini," je dodal.

Keiko Fujimori, ki se je že tretjič potegovala za mesto predsednice, je dejala, da so izidi pač objavljeni, a da bo treba počakati, kaj bo pokazalo preverjanje sumov nepravilnosti. "Zaupamo oblastem, da, ampak predvsem zaupamo volji ljudstva," je dejala.

Poraženka je hči nekdanjega predsednika Alberta Fujimorija, ki je bil obsojen zaradi korupcije in kršitev človekovih pravic na 25 let zapora. Tudi ona se spopada z obtožbami korupcije in pranja denarja. Obtožbe zavrača kot politično motivirane. Med letoma 2018 in 2020 je sicer že preživela 13 mesecev v zaporu, nato pa so jo pogojno izpustili na prostost.

Prejšnji teden je tožilec sicer presenetljivo zahteval, da bi se morala vrniti v pripor, ker da je bila v stiku s pričo, s tem pa kršila pogoje izpustitve na prostost.