Opozorilo na Floridi pred prihodom orkana Milton. Foto: Reuters
Opozorilo na Floridi pred prihodom orkana Milton. Foto: Reuters

Ameriški Nacionalni center za orkane (NHC) je orkan Milton označil za izredno nevaren orkan pete stopnje. Sunki vetra naj bi dosegli hitrost tudi do 260 kilometrov na uro, gladina morja ob polotoku Jukatan pa naj bi se dvignila za približno meter in pol.

Florido, ki si še ni opomogla od nedavnega orkana Helene, bo orkan predvidoma dosegel do srede. Pričakujejo obilne padavine, ponekod naj bi padlo tudi do 38 centimetrov dežja.

Ameriški predsednik Joe Biden je razglasil izredne razmere za zvezno državo Florida, kar bo sprostilo zvezna sredstva za podporo v prizadetih regijah.

Vodja oddelka za obvladovanje izrednih razmer na Floridi Kevin Guthrie je prebivalce pozval, naj se pripravijo na največjo evakuacijo po orkanu Irma leta 2017.

Milton bi lahko povzročil novo opustošenje na delih zahodne obale Floride, kjer si še niso opomogli od orkana Helene, ki je dosegel četrto stopnjo na petstopenjski letvici. V njegovem divjanju je v več ameriških zveznih državah umrlo najmanj 220 ljudi, od tega najmanj 14 na Floridi. Škodo naj bi po podatkih ameriške vlade odpravljali še več let.

Padec delnic zavarovalnic

Zaradi prihoda še enega silovitega orkana so se močno pocenile delnice ameriških zavarovalniških družb, ki se že tako spopadajo z ogromnimi odškodninami v vrednosti več milijard dolarjev po sezoni uničujočih orkanov. Naravne ujme v zadnjih nekaj letih so znatno načele dobičke zavarovalnic zaradi obsežnih izplačil, ki so bila povezana s škodnimi zahtevki.

Hude in tudi pogoste naravne nesreče so tudi botrovale umikanju industrije z območij, kjer velja visoko tveganje, zlasti s Floride. V državi so močno narasli tudi stroški pozavarovanja, kar je še podražilo poslovanje zavarovalnic.