Mifepristone se v ZDA uporablja že dve desetletji. Foto: Reuters
Mifepristone se v ZDA uporablja že dve desetletji. Foto: Reuters

Do poteze administracije predsednika Joeja Bidna prihaja le dan po tem, ko je prizivno sodišče odločilo, da bo tabletka še naprej začasno na voljo.

"Na vrhovnem sodišču bomo zaprosili za izredno pomoč za zaščito dostopa Američanov do varne in učinkovite reproduktivne oskrbe," je dejal pravosodni minister Merrick Garland. Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre pa je med Bidnovim obiskom v Dublinu poudarila, da je zakon na njihovi strani in da verjame v zmago.

Do ukrepa pravosodnega ministrstva prihaja po tem, ko je ameriško zvezno prizivno sodišče v sredo odločilo, da bo tabletka za splav mifepristone kljub odločitvi zveznega sodnika v Teksasu še naprej začasno na voljo, vendar pod strožjimi pogoji, ki med drugim vključujejo obvezen obisk pri zdravniku.

Tričlanski senat okrožnega pritožbenega sodišča v New Orleansu je z dvema glasovoma proti enemu odločil, da bo tabletka mifepristone še naprej na voljo, vendar pod strožjimi pogoji, ki vključujejo obvezen obisk pri zdravniku za prejem zdravila.

Pravosodno ministrstvo ZDA je v ponedeljek prizivno sodišče pozvalo, naj zadrži odločitev zveznega sodnika v Teksasu, s katero bi prepovedali tabletko mifepristone, ki jo v ZDA uporabljajo za več kot polovico prekinitev nosečnosti.

Obsodbe odločitve prizivnega sodišča

Zvezni sodnik v Teksasu je prejšnji teden odločil, da zvezna uprava za hrano in zdravila FDA, ki je med drugim odgovorna za registracijo zdravil, v postopku odobritve mifepristona ni ravnala s potrebno skrbnostjo, saj da ni dovolj proučila njegove varnosti.

"Če bi ta odločitev začela veljati, bi povozila znanstveno presojo FDA-ja in resno škodovala ženskam. Škodo bi občutila vsa država, saj se mifepristone zakonito uporablja v vseh ameriških zveznih državah," je ministrstvo za pravosodje navedlo v pritožbi.

Odločitev prizivnega sodišča so nemudoma obsodili ameriška zveza državljanskih svoboščin (ACLU), center za reproduktivne pravice in ena največjih skupin za pomoč pri splavu v ZDA Planned Parenthood, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najnovejši spor glede reproduktivnih pravic žensk je v ZDA izbruhnil manj kot leto dni po tem, ko je vrhovno sodišče, v katerem prevladujejo konservativci, razveljavilo prelomno sodbo Roe proti Wade, ki je za pol stoletja uzakonila pravico žensk do splava.

Biden je prejšnji teden obljubil, da se bo bojeval proti odločitvi sodišča, ki prepoveduje uporabo tabletk mifepristone, in jo označil za "korak brez primere, ki ženskam jemlje osnovne svoboščine in ogroža njihovo zdravje".