Rdeči križ že deluje v Venezueli. Foto: Reuters
Rdeči križ že deluje v Venezueli. Foto: Reuters

Vodja Mednarodne zveze Rdečih križev in Rdečih polmesecev (IFRC) Francesco Rocca je dejal, da bi lahko sprva pomagali 650.000 ljudem, ki jim primanjkuje hrane in zdravil.

Na novinarski konferenci v Caracasu je Rocca dejal, da Venezuela izpolnjuje pogoje za izvajanje humanitarne pomoči na njenem ozemlju, poroča BBC.

Ni sicer jasno, ali to pomeni, da je venezuelska vlada odobrila delovanje IFRC-ja, a New York Times navaja to organizacijo, češ da je predsednik Nicolas Maduro odobril začetek pošiljanja pomoči.

Sorodna novica NYT: Humanitarni konvoj za Venezuelo zanetila opozicija in ne Madurove sile

Kot je dejal Rocca, mora biti IFRC-ju omogočeno delovati "nepristransko, nevtralno in neodvisno" in brez zunanjega vmešavanja. Vlada se glede pošiljk Rdečega križa še ni javno odzvala.

Guaido in ZDA pozdravile odločitev

Opozicijski politik Juan Gauido, ki se je januarja razglasil za začasnega predsednika Venezuele, je dejal, da je vlada "priznala svoj poraz s tem, ko je sprejela obstoj kompleksne humanitarne krize". Na Twitterju je Guaido sporočil, da je napoved IFRC-ja "velika zmaga v našem boju".

Napoved so kot "resnično priložnost" pozdravile tudi ZDA, ki so sporočile, da so pripravljene na ta način dostaviti tudi njihovo pomoč.

Predsednik Maduro je februarja z vojsko preprečil, da bi v Venezuelo prišli tovornjaki z ameriško pomočjo iz Kolumbije, ki niso imeli dovoljenja za vstop. Maduro je namreč konvoj označil za prikrit uvod v napad ZDA.

Washington je še sporočil, da pomoč Rdečega križa ne more biti nadomestilo za zrušenje Madura.

Caracas že sprejema pomoč

Zaradi hiperinflacije in pomanjkanja zalog so hrana in zdravila pogosto predraga. Venezuelske oblasti sicer zanikajo, da vlada v državi humanitarna kriza, so pa sprejele pomoč od zaveznikov Kitajske in Rusije.

Kot je na začetku februarja poročal Reuters, je Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) podvojil svoj proračun na 18 milijonov ameriških dolarjev, z venezuelskim Rdečim križem pa sodeluje predvsem pri projektih na področju zdravstva.

Venezuela je medtem sprejela pošiljko zdravil iz Kitajske.

Venezuelski vojaki pred ruskim letalom na letališču zunaj Caracasa. Foto: Reuters
Venezuelski vojaki pred ruskim letalom na letališču zunaj Caracasa. Foto: Reuters

ZDA Rusijo svarijo pred pošiljanjem vojske v Venezuelo

Medtem je Bela hiša opozorila Rusijo in druge podpornice Madura, naj ne pošiljajo vojaških enot in opreme v Venezuelo, češ da bi ZDA takšno dejanje razumele kot "neposredno grožnjo" varnosti v regiji.

"Močno opozarjamo igralce zunaj zahodne poloble, naj v Venezueli ali kjer koli drugje na polobli ne nameščajo svoje vojske z namenom vzpostaviti ali razširiti vojaških operacij," pa je dejal ameriški svetovalec za državno varnost John Bolton.

Posebni ameriški odposlanec za Venezuelo Elliot Abrams je dejal, da imajo ZDA na voljo več mogočih odgovorov na rusko prisotnost v Venezueli, med njimi so tudi nove sankcije. "Napaka bi bila, če bi Rusi mislili, da lahko tukaj počnejo, kar želijo, ker ne morejo," je dejal.

Ameriški predsednik Donald Trump je ta teden dejal, da "mora Rusija ven" iz Venezuele in da so na mizi "vse možnosti", da se Rusijo v to prisili. Moskva je namreč v Venezuelo poslala dve vojaški letali s skoraj 100 vojaki.