Protestniki so celo vstopili v stavbo senata. Foto: Reuters
Protestniki so celo vstopili v stavbo senata. Foto: Reuters
Množični protesti proti imenovanju Kavanaugha

Ameriški senat je v prvem, proceduralnem glasovanju, z 51 glasovi za in 49 glasovi proti napredoval kandidaturo Kavanaugha na redno in odločujoče glasovanje, ki bo na vrsti v soboto.

Republikanka Lisa Murkowski je glasovala proti kandidatu, ki ga je predlagal predsednik ZDA Donald Trump, demokrat Joe Manchin iz Zahodne Virginije pa za in s tem prestopil k republikancem. Republikanci

Pred vrhovnim sodiščem v Washingtonu se je pred glasovanjem zbralo okoli 3.000 protestnikov proti kandidatu za vrhovnega sodnika ZDA, ki ga je več žensk obtožilo spolnih napadov v preteklosti.

Policija izvedla več sto aretacij
Protest proti izvolitvi Kavanaugha je potekal tudi pred stolpnico ameriškega predsednika Donalda Trumpa v New Yorku. Nekateri protestniki so v glavnem mestu, kjer so bile med okoli 3.000 protestniki večinoma ženske, celo vstopili v stavbo senata. Policija jih je več kot 300 aretirala. Med njimi tudi igralki Amy Schumer in Emily Ratajkowski, poroča BBC. Protestnike je spodbujala senatorka Kirsten Gilibrand in jim izrekla pohvale, da so prišli protestirat v skrbi za prihodnost, piše STA.

Senatorji so o omenjenih očitkih, ki jih je Kavanaugh odločno zanikal, dobili težko pričakovano tajno poročilo Ameriške zvezne preiskovalne agencije, ki ga javno ne smejo komentirati. Njihova mnenja so različna. Kot so sicer sporočili republikanci, FBI ni zapisal ničesar obremenilnega, demokrati pa so dejali, da je petdnevna preiskava nepopolna, ker jo je Bela hiša omejila oziroma ovirala. Podrobnosti poročila vendarle niso znane.

Odločujoče glasovanje v soboto
Če bo 53-letni Kavanaugh potrjen, se pričakuje, da bodo na najvišjem sodišču v ZDA, ki ima devet članov, večino imeli konservativni sodniki. Zdaj je razmerje štiri proti štiri, vrhovno sodišče pa ima sicer zadnjo besedo pri vprašanjih, kot so pravica do splava, pravice žensk, delavcev, nadzor nad orožjem …

Množični protesti proti imenovanju Kavanaugha