Jezero Shasta je umetno jezero, ki sega v leto 1944. Foto: AP
Jezero Shasta je umetno jezero, ki sega v leto 1944. Foto: AP

Shasta, odročno okrožje nedaleč od meje z Oregonom, je s svojimi neokrnjenimi gozdovi in travniki, jezerom Shasta, gorskimi vršaci, ranči in narodnim parkom ognjeniškega izvora Lassen Volcanic videti idilično. A videz vara.

Če v spletni brskalnik vnesete "Shasta County", vas samo za zadnjih nekaj dni preplavijo naslovi kot "Mestni svet razpravljal o vse večji problematiki fentanila v okrožju Shasta", "Osumljenca za umor pripeljali pred sodnika" in "Nadzorni svet odobril 25 milijonov dolarjev vredno gradnjo novega zapora".

Sorodna novica Humboldt: Kjer pridelajo največ marihuane - in kjer izgine največ ljudi

Zapori v okrožju, trenutno jih je pet, pokajo po šivih. Shasta se spopada z nadpovprečno stopnjo umorov, z mamili povezanega kriminala in kriminala na splošno. Prav tako je nad kalifornijskim povprečjem delež smrti zaradi alkohola in mamil, samomorov ter število strelnega orožja na prebivalca.

Okrožje Shasta se že leta bori s kriminalom. Foto: EPA
Okrožje Shasta se že leta bori s kriminalom. Foto: EPA

Za 9777 kvadratnih kilometrov prostrano redko poseljeno okrožje s 180.000 prebivalci se skoraj zdi, da je še ena zadnjih ostalin divjega zahoda, okrožje z upornim, samosvojim prebivalstvom, ki ga že tradicionalno zanaša v desno, a sta nedavna poraza Donalda Trumpa na volitvah leta 2020 in pandemija covida-19 njihova prepričanja samo še zradikalizirala do te mere, da niti "klasični" zmerni republikanski kandidati ne ustrezajo več njihovim vizijam in ne pomirijo njihovih strahov.

Rezultat je, da so se volivci začeli ozirati po populističnih, militantnih kandidatih, ki naslavljajo teme, ki so vzniknile v tem zadnjem turbulentnem obdobju: obvezno cepljenje proti covidu-19 in nošnja mask, pravica do orožja v luči poskusov zaostrovanja orožarske zakonodaje, okoljevarstvena politika, vloga osrednje vlade v Washingtonu in "diktatura" liberalne politične korektnosti, kot to vidijo v Shasti.

In kandidati, ki ustrezajo tem novim postpandemičnim in posttrumpovskim časom, so … v najboljšem primeru bi jih lahko označili kot "slikovite", v najslabšem kot nevarne. Pripadniki lokalnih milic, člani skrajno desne organizacije Proud Boys (Ponosni fantje), zagovorniki teorij zarot, proticepilske mame.

Dolga zgodovina nakopičene jeze

Foto: EPA
Foto: EPA

A, kot spominja Washington Post, ima ta regija, ki je s svojo zgodovino gozdarstva in rudarstva v resnici bližje ameriškemu zaledju kot ultra liberalnim kalifornijskim obalnim urbanim območjem, že dolgo zgodovino "jeznih, proti establišmentu naravnanih politik", ki segajo v čase krepko pred Trumpovim vzponom.

Sorodna novica Harlana nikdar ne boš zapustil živ

V okrožju, kjer je 90 odstotkov prebivalcev belopoltih, gledajo na kozmopolitsko obalo sumničavo, v manjšinah vidijo grožnjo, v prestolnici Sacramento pa oviro svobodi te neke ameriške poslednje meje, za katero menijo, da je svoj čas definirala Kalifornijo. 50 odstotkov registriranih volivcev predstavljajo republikanci, le 23 demokrati (za primerjavo: povprečni delež za Kalifornijo je 46 odstotkov demokratskih in 24 odstotkov republikanskih registriranih volivcev).

V Shasti je med prebivalci, željnimi nižjih davkov in ohlapnejše regulacije, še posebej priljubljeno gibanje "Jeffersonova država", ki zagovarja odcepitev od Kalifornije in njene liberalne vlade v Sacramentu. In celo dandanes nekatere lokalne cerkve sklenejo mašo z molitvijo, da bi jim "Bog namenil našo 51. zvezno državo".

Kalifornijska orožarska zakonodaja, ki je strožja od ameriškega povprečja, je med prebivalci Shaste skrajno nepriljubljena, kot so tudi njene politike glede naravnih virov in vode ter zaščite nezakonitih pribežnikov, prav tako so nastrojeni proti gibanju Temnopolta življenja štejejo (Black Lives Matter) in podobnim progresivnim pobudam.

Na volitvah leta 2020 je Trump tu prejel 63 odstotkov glasov, Biden le 35.

Narodni park Lassen Volcanic. Foto: Pixabay
Narodni park Lassen Volcanic. Foto: Pixabay

Popolni vihar pandemije

A zares je začelo v Shasti vreti s pandemijo covida-19, ko je kalifornijski demokratski guverner Gavin Newsom uvedel protikoronske ukrepe, ki so bili med najstrožjimi v ZDA – prebivalci niso smeli zapuščati svojih domov, šole so se zaprle, nošnja mask je bila obvezna. Lokalne oblasti v Shasti so sicer izrazile svoje nestrinjanje z odlokom, a mu sledile, nejevoljne prebivalce pa napotile na njihove kongresnike.

Pokonci so stopile jezne mame, zgrožene nad tem, da bi njihovi najmlajši morali med poukom nositi maske ali pa, še huje, biti cepljeni, da bi lahko prestopili prag šole (v Shasti je cepljenih 50 odstotkov prebivalstva, kar je 30 odstotkov manj od kalifornijskega povprečja).

Shasta se je v zadnjih letih spopadala tudi s kar nekaj večjimi požari. Foto: AP
Shasta se je v zadnjih letih spopadala tudi s kar nekaj večjimi požari. Foto: AP

Rezultat je bil, da se je okrožje Shasta oktobra lani znašlo v medijih po tem, ko je kar 50 odstotkov šolarjev in dijakov zaradi obvezne nošnje mask protestno odkorakalo iz šol, je poročal Shasta Scout. Organizatorji teh protestnih "špricanj" so takrat napovedali, da bodo nadaljevali tako dolgo, dokler ne bo cepljenje šolarjev postalo stvar svobodne izbire posameznika oz. njegovih staršev.

Trumpov poraz okrepil nastrojenost

Poraz Donalda Trumpa na volitvah leta 2020 in njegovi posledični neuspešni poskusi razveljavitve izida volitev, ki so vrhunec doživeli z vstajo in vdorom v kongres 6. januarja 2021, so prebivalce še dodatno zmobilizirali in jih pognali v objem skrajne desnice, v kateri so videli bolj iskreno, bolj ljudsko politiko, ki se ni prodala Sacramentu oz. Washingtonu.

Woody Clendenen, voditelj lokalne veje Kalifornijske milice (CSM), je januarja lani poročal o kar desetkratnem porastu rekrutov med vstajo 6. januarja in Bidnovo inavguracijo 20. januarja.

Zaupanje v državne institucije, že tako ne prav visoko, je s pandemijo in Trumpovim porazom povsem splahnelo. Popoln vihar, za katerega pa nekateri opazovalci pravijo, da bi moral služiti kot opozorilo celoti državi.

Foto: EPA
Foto: EPA

Da okrožje ni v celoti zavrnilo Newsomovih ukrepov, je prebivalce tako vznejevoljilo, da so svojo jezo uperili v nadzorni odbor okrožja in se množično udeleževali rednih sej odbora, kjer so jim dali vedeti, kaj si mislijo o njihovi servilnosti.

Na eni od teh sej je Carlos Zapata, pripadnik lokalne milice, nekdanji marinec, lastnik priljubljenega bara Palomino Room in rejec bikov, nadzornike posvaril pred "resnimi posledicami".

“Srečo imate, da smo dobri državljani, da smo mirni državljani. Ampak ne bomo mirni prav dolgo več. To ni grožnja. Nisem kriminalec. To je opozorilo, kaj prihaja. Mir ne bo trajal več prav dolgo. Bil sem v vojni in nikdar si nisem želel nazaj na bojišče, ampak vam pravim, česa sem sposoben, da bi rešil to državo. Tudi če to pomeni boj proti lastnim rojakom. In takih, kot sem jaz, je še milijon in ne boste nas ustavili. Odprite okrožje,” je pozval Zapata, ki je eden od tistih na čelu te nove, zradikalizirane Shaste.

Nadzorniki so bili deležni tudi zelo neposrednih groženj, vključno z grožnjami s smrtjo in linčem, Karen Ramstrom, takrat pristojno za zdravstvo v okrožju, so morale varovati patrulje pred njenim domom, poroča Guardian v svojem nedavnem članku z naslovom "Znotraj odročnega kalifornijskega okrožja, kjer je vajeti prevzela skrajna desnica".

Foto: EPA
Foto: EPA

Predčasne volitve

Nastrojenost je vrhunec dosegla s predčasnimi lokalnimi volitvami, ki jih je izsilila samooklicana "nestrankarska" skupina staršev, ogorčenih nad maskami v šolah in obveznim cepljenjem, in lastnikov malih podjetij, ogorčenih nad zaprtji (in maskami).

Pobuda je imela podporo lokalnih milic in skrajno desnih skupin ter privedla do odpoklica dolgoletnega nadzornika, republikanca in nekdanjega policista Leonarda Motyja, ki še danes ponosno nosi zapestnico "cepljen proti covidu", Donnell Ewert, direktor agencije, pristojne za odziv na covid-19, je sam odstopil, Ramstromovo je nadzorni odbor razrešil, k odstopu pa je bil prisiljen tudi direktor nadzornega odbora Matt Pontes, ki je pozneje trdil, da so ga tekmeci izsiljevali z obelodanjenem njegovih mladostniških grehov, če ne odide.

Z njimi je samoiniciativno odšla še vrsta usposobljenega kadra, nekateri v znak protesta, drugi v znak obupa.

Na njihovo mesto so stopili nasprotniki protikoronskih ukrepov in zagovorniki "svobode", ki so začeli s "čistilno akcijo" in reorganizacijo predvsem na področju agencije za javno zdravje.

Sorodna novica Severna Kalifornija: med obalo in hipiji

Pozornost Kalifornije uperjena v Shasto

Trumpov poraz na volitvah leta 2020 in vdor v kongres je še zradikaliziral prebivalstvo Shaste. Foto: EPA
Trumpov poraz na volitvah leta 2020 in vdor v kongres je še zradikaliziral prebivalstvo Shaste. Foto: EPA

Dogajanje je pritegnilo obilico pozornosti tako nacionalnih medijev kot tujih, ki so z naslovi kot "Kalifornijsko okrožje na poti, da ga prevzame milica" (Guardian) in "Kako je skrajno desna milica prevzela oblast v Shasti" (California Local) spodbudila neprofitno novičarsko organizacijo Shasta Scout, da v članku "Hej, nacionalni mediji, Shaste še ni prevzela 'milica'," opozori na nekatera pretirana poročila.

"Okrožje Shasta preprosto ni kraj, kjer bi imeli ljudje radi, da jim nekdo govori, kaj lahko in česa ne smejo početi," je za Washington Post povedal Doni Chamberlain, urednik lokalnega spletnega portala A News Cafe. “Ko vzameš skupaj vse te skupine, je skupni imenovalec svoboda, svoboda početi, kar koli hočejo."

Zapatovo razmišljanje temu potrjuje: "Postali smo magnet za ljudi, nekakšen klic po svobodi. Z besedo 'domoljub' se veliko opleta, a zame je res bila neke vrste domoljubna dolžnost, da Palomino Rooma med lockdownom nisem zapiral, da je bil en prostor odprt, kjer so bili lahko ljudje še vedno normalni."

Zapata se nima za radikalca, nase gleda bolj kot na človeka, ki si upa na glas povedati to, kar si drugi mislijo – vseeno pa prostodušno pove, da se rad bori, že od otroških let. Zapata je bil tudi tisti, ki je imel sredi pandemičnih napetosti in predčasnih volitev govor, v katerem je implicitno zagrozil prebivalcem, ki bi dobili preblisk, da bi koga od upornikov prijavljali zveznim oblastem.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Zbiramo podatke, imamo tudi svoje ljudi na ulici. Vemo, kje živite, vemo, kdo je vaša družina, vemo ime vašega psa," je svaril. “Tako da če mislite za eno sekundo, da vam bomo pustili, da vohunite za nami, ne da bi se mi ustrezno odzvali in vohunili za vami, se krepko motite.”

Razklano okrožje

Niso vsi v Shasti sicer navdušeni nad smerjo, ki jo je v zadnjih dveh letih ubralo okrožje – kot so povedali za Guardian, je napetosti med lokalnim prebivalstvom vse več, razklanost med njimi pa vse večja. Tisti, ki so marljivo nosili maske, pravijo, da so bili deležni posmeha in zmerljivk, tisti, ki so se izrekli proti odpoklicu "preveč zmernih" nadzornikov, pa konkretnih groženj.

Shasta Scout tudi opozarja pred dikcijo, da se je Shasta nenadoma zradikalizirala. Kot navaja, lokalne milice za to okrožje niso nič novega, kot tudi ni, da jih domačini bolj ali manj sprejemajo.

Časopis Sacramento Bee je že leta 1999 pisal o Shasti kot o “domu protivladnih, s pištolami opletajočih militantnih skupin, t. i. preživetvenikov in verskih skrajnežev", ob tem pa citiral takratnega šerifa Shaste Jima Popa, ki je dejal, da so lokalni pripadniki milic "resnično dobri ljudje, verniki, ki nikogar ne nadlegujejo".