Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriške televizijske mreže Trumpove naznanitve kampanje za volitve leta 2024 niso neposredno prenašale, vsaj ne v celoti. Tudi televizija Fox News je prenašala le del dogajanja v Mar-a-Lagu, kjer je Trump naznanil novo kandidaturo. Vmes so polovico več kot ure dolgega Trumpovega nagovora prekinili z analizo in komentarji, pri čemer, kot poroča Reuters, pa so bili ti bolj zmerni kot v preteklosti, ko so v celoti predvajali njegove govore. Voditelj Sean Hannity, čigar oddaja je potekala prav v času Trumpove najave, je bil sicer poln pohvalnih besed za Trumpa, njegov gost Mike Huckabee je dejal, da je bil Trumpov govor "naravno briljanten".

A dejstvo je, da je bil Fox News v sredo poln pozitivno naravnanih poročil o floridskem guvernerju Ronu DeSantisu, ki si ga je vodstvo stranke skupaj s konservativnimi mediji in analitiki očitno izbralo za novega potencialnega voditelja, seveda v upanju, da bo volilna baza sledila. Ta je doslej ostajala zvesta Trumpu, republikanska stranka pa ji je morala slediti. Novinarka časopisa New York Times Maggie Haberman je na televiziji CNN dejala, da Murdoch dobro ve, da se Trumpa najbolj užali z ignoriranjem.

Sorodna novica Trump napovedal kandidaturo za predsednika: "Ameriška vrnitev se začenja v tem trenutku"

Drugi mediji v lasti Ruperta Murdocha so bili do Trumpove odločitve, da se znova poteguje za vstop v Belo hišo, kritični. V času Trumpovega predsedovanja so Murdochovi mediji običajno poročali Trumpu zelo naklonjeno. Po vmesnih volitvah, na katerih republikancem ni uspelo izvesti t. i. rdečega vala zmag, pa so do njega kritični. Do torka je bilo v Murdochovih časopisih več kritičnih prispevkov in kolumn, v katerih so krivdo za slabši izid republikancev od napovedanega pripisali Trumpu.

"Za republikance in državo bi bilo najboljše, če bi gospod Trump odstopil mesto naslednji generaciji republikanskih voditeljev, ki bi se potegovali za nominacijo leta 2024," je v ponedeljek, dan pred Trumpovo najavo kandidature, zapisal uredniški odbor časopisa Wall Street Journal, ki ga nadzoruje Murdoch. "Če se bo odločil za kandidaturo, potem bodo morali republikanski volivci odločiti, ali želijo podpreti človeka, ki bo najverjetneje privedel do republikanskega poraza." V sredo je bila naslovnica sicer posvečena najavi, poroča AP.

Trumpu sta med napovedjo kandidature ob strani stala žena Melania Trump in njun sin Barron. Pozneje je bil objavljen tudi posnetek z dogodka, ki kaže, kako so ljudje želeli zapustiti dvorano še pred koncem 66-minutnega Trumpovega monologa, vendar jih varnostniki niso spustili ven. Foto: Reuters
Trumpu sta med napovedjo kandidature ob strani stala žena Melania Trump in njun sin Barron. Pozneje je bil objavljen tudi posnetek z dogodka, ki kaže, kako so ljudje želeli zapustiti dvorano še pred koncem 66-minutnega Trumpovega monologa, vendar jih varnostniki niso spustili ven. Foto: Reuters

"Možakar s Floride naznanja," se je v sredo glasil majhen naslov na dnu prve strani konservativnega New York Posta, ki je bralce usmeril na kratek članek na 26. strani. Gre za norčevanje iz Trumpa z uporabo oznake "mož s Floride", ki se je v zadnjih letih razširil po spletu in namiguje na domnevno veliko število moških, ki v tej ameriški zvezni državi izvajajo
nerazumna ali absurdna dejanja. Nekaj dni pred najavo kandidature je kolumnist Posta John Podhoretz v mnenju Trumpa označil za toksičnega.

"Trump šokiral svet s tem, da nas je skoraj uspaval," je zapisal konservativni blog RedState. "Starec z Mar-a-Laga kriči v oblake," pa piše American Conservative. "Donnie, čas je, da greš," so zapisali v Blue State Conservativu. "Trump 3.0 je drugačen človek. On je poraženec," so bili ostri v Washington Examinerju. Medtem so bili v National Reviewu zelo jedrnati: "Ne."

"Zgodbe desničarskih medijev spremljam od leta 2017 in doslej še nisem videl toliko negativnega poročanja o Trumpu. Ne le negativnega, ampak tudi naravnost žaljivega," je, kot je poročal AP, sporočil ustanovitelj medija The Righting Howard Polskin.