Osnovna šola, v kateri je Ramos izvedel napad. Foto: EPA
Osnovna šola, v kateri je Ramos izvedel napad. Foto: EPA

Washington Post poroča o izkušnjah deklet z Ramosom v mesecih pred napadom, v katerem je ubil 19 otrok in dve učiteljici. Bil je žaljiv, tudi strašljiv, pošiljal je jezna sporočila in fotografije pušk. Če se niso odzvale, kakor je želel, je včasih tudi zagrozil s posilstvom ali ugrabitvijo, nato pa sporočil, da se je samo šalil.

Dekleta njegovih sporočil večinoma niso prijavljale. Nekatere so mislile, da se najstniki pač tako pogovarjajo na spletu. Gre za težko ločljivo mešanico besa in mizoginije. Eno od deklet je za časnik o trenutkih, ko je bil neprijeten in je grozil, dejalo, da "tako pač je na spletu".

Washington Post je govoril s štirimi mladimi ljudmi, ki so bili z Ramosom v stiku pred spleta in so želeli ostati anonimni. Kot so dejali, so ga spoznali prek aplikacije Yubo, priljubljene med najstniki, nato pa so bili v stikih tudi prek drugih aplikacij, kot je Instagram, kjer lahko pošiljaš sporočila posameznim stikom.

Čez čas so spoznali njegovo temnejšo plat. Objavljal je fotografije mrtvih mačk, pošiljal je čudna sporočila, "šalil" se je o spolnih napadih. V enem skupinskem pogovoru, ki so ga uporabniki posneli, je Ramos dejal: "Vsi na tem svetu si zaslužijo, da jih posilijo."

Agresivni komentarji in grožnje

Neki 16-letnik iz Austina v Teksasu je dejal, da je Ramos na aplikaciji Yubo pogosto izrekal agresivne in spolne komentarje, ki jih je namenjal dekletom, njemu pa je januarja poslal grožnjo s smrtjo. Tudi 16-letnik je dejal, da je Ramos pogosto nadlegoval dekleta in jim grozil s spolnimi napadi in ugrabitvami.

Najstnik je s prijatelji Ramosov profil večkrat prijavil Yubu zaradi nadlegovanja in drugih kršitev. Odziva podjetja ni prejel, je dejal, Ramosov profil pa je ostal aktiven.

Teksaški republikanski guverner Greg Abbott je v sredo dejal, da je Ramos na Facebooku malo pred napadom napovedal, da bo ustrelil babico in izvedel strelski napad v osnovni šoli. 10 dni pred napadom je v enem od sporočil zapisal "še 10 dni", je sporočil eden od predstavnikov oblasti.

Washington Post še piše, da so raziskovalci zaznali, da je skupna točka storilcev množičnih streljanj prav nasilje ali grožnje z nasiljem zoper ženske. Časopis navaja raziskavo Centra za raziskave javnega mnenja Pew iz leta 2021, ki je pokazala, da je tretjina žensk, mlajših od 35 let, dejala, da so bile žrtve spletnega spolnega nadlegovanja.