"V avtomobilu, s katerim sem se pripeljal, je 14 lukenj. To je bilo načrtovano," je po strelskem napadu, ki se je zgodil v občini Shinahota v osrednjem delu Bolivije, sporočil Evo Morales. Ob tem izrazil prepričanje, da je šlo za poskus atentata in da so ga imeli napadalci namen ubiti. Pred tem je na Facebooku objavil videoposnetek, ki je hitro zakrožil po različnih družbenih omrežjih in na katerem je razvidno, da je med napadom sedel na sovoznikovem sedežu, voznik avtomobila pa je bil ranjen, a je še naprej vozil.

Na Facebooku je ob posnetku zapisal, da se je napad zgodil ob 6.20 po krajevnem času, ko sta njegovemu avtomobilu pot presekali dve vozili, iz katerih so po njegovih navedbah stopili štirje v črno oblečeni moški, ki so začeli streljati.

Strelski napad na avtomobil Eva Moralesa

Naraščanje napetosti med nekdanjim in aktualnim predsednikom

Incident se je zgodil v času vse večjih napetosti v državi med podporniki Moralesa in trenutnega predsednika Luisa Arca. Morales, ki je državi vladal med letoma 2006 in 2019, je uradno vodja Gibanja za socializem (MAS), ki mu pripada tudi Arce. Kljub temu je med obema nastal politični razkol, podporniki Moralesa pa že tedne zapirajo ceste v središču države.

Vlada je v soboto opozorila, da skuša Morales z zaporami, ki ovirajo dobavo hrane in goriva, destabilizirati državo. Prepričana je, da so nekatere skupine, ki so povezane z Moralesom, oborožene, in dodala, da je bilo med odstranjevanjem zapor ranjenih 14 policistov.