Konec ljubezni. Foto: Reuters
Konec ljubezni. Foto: Reuters

Trump je besen nad Netanjahujem, ker je čestital Joeju Bidnu za zmago na predsedniških volitvah. Dejal je tudi, da meni, da je rešil Izrael pred uničenjem. Ameriška administracija je pod Trumpom veljala za najbolj Izraelu naklonjeno v celotni zgodovini odnosov med tema dvema državama.

Netanjahu je bil na premierskem položaju v času, ko je bil predsednik Trump, voditelja pa sta imela zelo tople medsebojne odnose in sta pogosto hvalila eden drugega v javnosti.

Trump se je zdaj znesel nad svojim nekdanjim zaveznikom v pogovoru z izraelskim novinarjem Barakom Ravidom, ki piše knjigo o Trumpovi vlogi pri mirovništvu na Bližnjem vzhodu. Trump je Netanjahuja obtožil, da je prehitro čestital Trumpovemu nasledniku Bidnu za zmago na volitvah leta 2020. Trump je volilnemu izidu oporekal in še vedno vztraja, da so bili rezultati potvorjeni.

"Prva oseba, ki je čestitala Bidnu, je bil Netanjahu, človek, za katerega sem storil več kot za kogar koli drugega. Bibi (Netanjahujev vzdevek, op. a.) bi lahko ostal tiho. Grozno napako je storil. Zelo zgodaj mu je čestital. Bolj zgodaj kot večina. Od takrat dalje nisem govoril z njim. Naj se j**e."

In še: "Nihče ni storil več za Bibija. In Bibi mi je bil všeč. Še vedno mi je. Mi pa je všeč tudi zvestoba."

Netanjahu sicer ni bil prvi tuji voditelj, ki je čestital Bidnu za zmago, hkrati pa je tudi le nekaj minut pozneje na Twitterju zapisal, kako hvaležen je Trumpu.

S selitvijo veleposlaništva razburil arabski svet

Trump je v intervjuju med drugim tudi povedal, da je prepričan, da je rešil Izrael pred uničenjem. "Takole vam povem - če ne bi bilo mene, mislim, da bi Izrael bil uničen. Hočete slišati resnico? Mislim, da bi bil do zdaj Izrael morda že uničen," je dejal.

Kot predsednik ZDA je Trump večkrat izkazal obilico podpore Netanjahuju in državi Izrael, vključno s spornim priznanjem Jeruzalema za izraelsko prestolnico, s čimer je močno razburil arabski svet. Izrael zaseda Vzhodni Jeruzalem od leta 1967 dalje.

Trump je tudi trdil, da izraelske naselbine na zasedenem ozemlju niso nezakonite in preselil ameriško veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Netanjahu je premierski položaj izgubil junija letos po tem, ko mu ni uspelo sestaviti vlade po tesnih volitvah.