Trump se je služenju v vojski v času vojne v Vietnamu izognil. Foto: Reuters
Trump se je služenju v vojski v času vojne v Vietnamu izognil. Foto: Reuters

O domnevnih Trumpovih izjavah med obiskom Francije pred dvema letoma je prva poročala revija Atlantic, pozneje pa sta nekatere podrobnosti potrdila še ameriška tiskovna agencija Associated Press in novinarka Trumpu naklonjene televizije Fox News.

Trump je med obiskom leta 2018 preklical obisk pokopališča zunaj Pariza, kjer so pokopani ameriški vojaki, češ da je, tako Atlantic, "polno zgub". Štirje viri so reviji dejali, da je Trump zavrnil obisk pokopališča, ker je deževalo in ker bi dež pokvaril njegovo frizuro, obenem pa naj ne bi menil, da je pomembno počastiti ameriške žrtve prve svetovne vojne.

Ob istem obisku naj bi predsednik ZDA 1800 ameriških vojakov, ki so umrli v bitki za Belleau Wood, kjer so nemškim silam preprečevali napredovanje proti Parizu, označil za "naivneže", poroča BBC.

Leta 2018 je Bela hiša sporočila, da je bil obisk pokopališča preklican zaradi slabega vremena, zaradi katerega je bil prizemljen predsednikov helikopter. To je v pred kratkim izdani knjigi potrdil tudi Trumpv nekdanji svetovalec za državno varnost John Bolton, ki se je prelevil v ostrega kritika predsednika Trumpa.

Atlantic je poročanje utemeljil na anonimnih virih, Associated Press pa je poročal, da je neodvisno potrdil številne izjave. Tudi novinarka Fox Newsa Jennifer Griffin je sporočila, da je preverila nekatere izjave in da jih lahko potrdi.

Na Trumpa letijo številne kritike, tudi iz vrst nekaterih veteranskih organizacij. Analitiki menijo, da bi lahko poročanje škodovalo predsedniku, ki potrebuje glasove pripadnikov vojske in njihovih družin na novembrskih predsedniških volitvah.

Kritiko je dodal tudi demokratski predsedniški kandidat Joe Biden, ki je dejal, da Trump "ni primeren" za vodenje. Po Bidnovih besedah kaže, da je Atlanticov članek resničen.

Trumpu očitajo žaljenje padlih ameriških vojakov

Trump: Atlantic je grozna revija

Medtem Trump poročila označuje za "lažne novice", Atlantic pa za "grozno revijo". Dodal je, da je povečal proračun za vojsko in poskrbel za višje plače pripadnikov vojske.

Novinarjem je v petek dejal, da bi bil lahko vir za Atlanticov članek nekdo, kot je nekdanji vodja njegovega kabineta John Kelly, nekdanji general.

Trumpu v bran je med drugim stopil zunanji minister Mike Pompeo, ki je dejal, da je bil velik del obiska v Franciji ob predsedniku in da ga ni nikoli slišal reči tega, o čemer poročajo mediji.

Obrambni minister Mark Esper je medtem dejal, da Trump "močno spoštuje in ceni" pripadnike vojske, veterane in njihove družine, ni pa izrecno zanikal poročanja Atlantica.

Predsednika branita tudi nekdanji vodja njegovega urada Mick Mulvaney in nekdanja tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders.

Trump je pogosto izražal podporo vojski. Center za raziskave javnega mnenja Pew je lani ugotovil, da je 57 odstotkov veteranov podpiralo Trumpa. Tri petine se identificirajo kot republikanci.

Zgražanje dela javnosti pa je Trump že povzročil, ko je za republikanskega senatorja Johna McCaina, ki je bil vojni ujetnik v Vietnamu, dejal, da ni vojni junak. Kot je dejal, ima rad ljudi, "ki niso bili ujeti".