Washington meni, da bi lahko Kitajska prek Huaweijeve opreme vohunila. Foto: Reuters
Washington meni, da bi lahko Kitajska prek Huaweijeve opreme vohunila. Foto: Reuters

Trump je ob tem podpisal tudi izvršni ukaz, ki ameriškim podjetjem prepoveduje uporabo telekomunikacijske opreme tujih podjetij, ki naj bi predstavljala tveganje za nacionalno varnost. Namen ukaza je "zaščititi Ameriko pred tujimi sovražniki, ki aktivno in intenzivno ustvarjajo ter izkoriščajo šibke točke v informacijski in komunikacijski tehnologiji ZDA", je zapisal.

Katera so ta podjetja, Trump ni povedal, a velja splošno prepričanje, da je ukrep usmerjen proti podjetju Huawei. Poleg tega je ameriško trgovinsko ministrstvo Huawei uvrstilo na seznam podjetij, ki jim je prepovedano pridobivati tehnologijo ameriških podjetij brez vnaprejšnje vladne privolitve. Ameriške vladne agencije imajo že od prej prepoved poslovanja s Huaweijem.

Več zahodnih držav v zadnjih mesecih opozarja, da bi lahko Huaweijevo tehnologijo in izdelke Kitajska uporabljala za vohunjenje in širjenje nadzora, zato Washington pritiska na svoje zaveznike, da ne bi uporabljali Huaweijevih storitev pri postavitvi omrežja 5G, piše BBC.

Novo poglavje v ameriško-kitajski bitki

Kitajski telekomunikacijski velikan se je v zadnjem času znašel v središču boja za prevlado in moč, ki se odvija med ZDA in Kitajsko. Pričakovati je, da bo Trumpova poteza zato še poslabšala odnose med državama, ki so se pred dnevi znova zaostrili, saj so ZDA več kot podvojile carine za 200 milijard dolarjev kitajskega izvoza, Kitajska pa je odgovorila, da bo z junijem uvedla carine na ameriške proizvode v vrednosti 60 milijard ameriških dolarjev.

Trump se bo prihodnji mesec srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom. Foto: Reuters
Trump se bo prihodnji mesec srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom. Foto: Reuters

Peking: To ni častno in pošteno

Na odziv Huaweija na Trumpov izvršni ukaz ni bilo treba dolgo čakati. Podjetje je njegovo odločitev po poročanju Guardiana kritiziralo in zapisalo: "Če ZDA omejijo Huawei, ne bodo postale varnejše ali močnejše. Bodo pa prisiljene uporabljati manj napredno in dražjo alternativno opremo, s tem pa bodo začele zaostajati za drugimi državami, kar bo dolgoročno škodilo ameriškim podjetjem in potrošnikom." Dodali so, da so "pripravljeni komunicirati z ZDA za zagotovitev varnosti svoje opreme". Direktor podjetja David Wang je nato umiril žogico in izjavil, da njihovi posli v ZDA niso tako veliki, ker so svetovno podjetje in spremembe v eni sami državi nimajo velikega vpliva.

Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Šuang je bil ostrejši. Dejal je, da ZDA že nekaj časa zlorabljajo svojo moč za namerno blatenje in zatiranje določenih kitajskih podjetij. "To ni častno in ni pošteno. Pozivamo ZDA, naj prenehajo nerazumno zatirati kitajska podjetja z izgovorom nacionalne varnosti in naj zagotovijo pošteno poslovno okolje brez diskriminacije," je dejal.

Avstralija in Nova Zelandija sta uporabo Huaweijeve opreme in tehnologije pri gradnji novih mobilnih omrežij nove generacije 5G že prepovedali.