Analitiki so pred vrhom govorili, da bo šlo za vrh G6 plus ZDA. Foto: Reuters
Analitiki so pred vrhom govorili, da bo šlo za vrh G6 plus ZDA. Foto: Reuters
Justin Trudeau
Kanadski premier je napovedal povračilne carine na uvoz iz ZDA. Foto: Reuters
Emmanuel Macron
Po Trumpovi odločitvi, da zavrne skupno izjavo, so iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona opozorila, da mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze. Foto: Reuters
Protest proti vrhu G7
Ob vrhu G7 so potekali tudi protesti. Foto: Reuters
Trump umaknil soglasje k skupni izjavi

Trump je vrh zapustil pred koncem, saj se je odpravil v Singapur, kjer bo potekalo zgodovinsko srečanje s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, ameriškim predstavnikom, ki so ostali v Kanadi, pa je naročil, naj skupne izjave ne podprejo.

Kot razlog je navedel Trudeaujeve "lažne" izjave na konferenci in kanadsko zaračunavanje carin ameriškim kmetom, delavcem in podjetjem.

"Premier Justin Trudeau iz Kanade je bil ves ponižen in prijazen na srečanjih G7, nato pa je na novinarski konferenci, ko sem že odšel, dejal, da so ameriške carine žaljive in ga ne bo nihče porival naokrog. Zelo neiskren in šibak. Naše carine so odgovor na njegove 270-odstotne na mlečne proizvode!" je zapisal Trump na Twitterju in še namignil, da bo kmalu uvedel visoke carine na uvoz avtomobilov v ZDA.

Iz kabineta kanadskega premierja so na Trumpove kritike odgovorili, da Trudeau ni rekel ničesar, česar ne bi rekel že v preteklosti. "Osredotočeni smo na vse, kar smo dosegli na vrhu G7. Premier ni rekel ničesar, česar ne bi rekel že prej - tako v javnih kot zasebnih pogovorih s predsednikom," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kudlow miri strasti
Ekonomski svetovalec ameriškega predsednika Larry Kudlow je kasneje za ameriške medije pojasnjeval, da so bile Trumpove ostre besede namenjene temu, da ZDA pred pogovori s Kim Džong-unom ne bi bile videti šibke. Kim "ne sme videti ameriške šibkosti" pred torkovim srečanjem s Trumpom v Singapurju, je poudaril Kudlow.

Kanadskemu premierju je očital, da jih je zabodel v hrbet. "Res nas se je na nek način zabodel v hrbet. Naredil je zelo slabo uslugo celotnemu G7," je dejal za CNN.

Trudeau: Kanada uvaja povračilne carine
Trudeau je na poznejši konferenci dejal, da bo Kanada s prvim julijem uvedla povračilne carine na uvoz iz ZDA v znesku 16,5 milijarde dolarjev. "Kanadčani so vljudni in razumni, a ne bomo pustili, da se z nami pometa," je dejal Trudeau, ki je Trumpovo utemeljitev uvedbe carin s pomisleki glede državne varnosti označil za "žaljivo".

Mehika je carine že uvedla in podobno bo storil tudi EU, čeprav so se na vrhu G7 menda načeloma dogovorili o začetku trgovinskega dialoga med ZDA in EU-jem v prihodnjih dveh tednih.

"Povedal mi je, da bi bile carine napaka, in strinjam se, da si tega nikakor ne želimo. Ne želimo škodovati ameriškim delavcem, ampak na odločitev za nelegitimne in nesprejemljive carine na kanadske jeklarje in delavce v avtomobilski industriji in na kanadsko gospodarstvo je treba odgovoriti sorazmerno," je dejal Trudeau.

Gladko je zavrnil tudi Trumpovo trditev, da so blizu dogovora o novem sporazumu o prosti trgovini v Severni Ameriki (NAFTA), ki bo imel rok trajanja na primer pet let. "Tega ne bo. Ne bomo sprejemali sporazuma, ki bo samodejno potekel vsakih pet let. To ni trgovinski sporazum. Tega ni na mizi," je dejal.

Kljub Trumpovemu umiku podpore skupni izjavi je EU sporočil, da vztrajajo pri izjavi. Skupna izjava, ki poziva k "sistemu trgovanja, ki temelji na pravilih", je bila sicer sprejeta kljub napetostim zaradi ameriške uvedbe carin na uvoz jekla in aluminija iz Kanade, EU-ja in Mehike s prvim junijem. Voditelji so se dogovorili o potrebi po "prosti, pošteni in vzajemno koristni trgovini" in pomenu boja proti protekcionizmu, poroča BBC.

Francija kritizira Trump "izbruh jeze"
Po Trumpovi odločitvi, da zavrne skupno izjavo, je Francija opozorila, da mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze. "Mednarodnega sodelovanja ne morejo narekovati izbruhi jeze in odklonilne opazke," so sporočili iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

"Dva dni smo pripravljali izjavo in sprejemali zaveze. Držimo se jih, in kdor koli jih zavrača, kaže zmedenost in nestanovitnost," so zapisali. "Bodimo resni in vredni svojih ljudi. Sprejemamo zaveze in se jih držimo," so poudarili v Macronovem uradu in dodali, da Francija in Evropa še naprej podpirata skupno izjavo.

Nemčija je Trumpu očitala, da je s svojim dejanjem delno uničil zaupanje med ZDA in Evropo. "S tvitom lahko zelo hitro uničiš veliko zaupanja. Zato je za Evropo toliko bolj pomembno, da ostane enotna in še bolj napadalno brani svoje interese," je na Twitterju zapisal nemški zunanji minister Heiko Maas. "Združena Evropa je odgovor na najprej Amerika."

Nestrinjanje tudi na drugih področjih
Izjava omenja tudi druga področja. Od Rusije članice G7 tako zahtevajo, "naj opusti svoje destabilizirajoče vedenje" in poskuse "spodkopavanja demokracije". Moskva naj tudi preneha podpirati sirskega predsednika Bašarja Al Asada, piše v izjavi.

Glede Irana so voditelji G7 zapisali, da so zavezani, da "trajno" zagotovijo, da ostane njegov jedrski program miroljuben. Članice skupine so zavezane zagotavljanju, da Iran "ne bo nikoli razvil ali pridobil jedrskega orožja". ZDA so pod Trumpom odstopile od jedrskega sporazuma z Iranom iz leta 2015.

Na področju podnebnih sprememb pa se države razhajajo. ZDA so namreč odstopile od pariškega podnebnega sporazuma junija lani in niso hotele podpisati dela, ki poziva k njegovi uveljavitvi. Izjava pa tudi nima podpore ZDA in Japonske pri zavezi, da bodo svetovne oceane očistili onesnaževanja s plastiko.

G6 plus ZDA
Zaradi napetosti in razlik v politikah so analitiki že pred vrhom G7 govorili, da gre pravzaprav za vrh G6 plus ZDA.

Trump je bil v soboto vidno jezen in vztrajal pri svojem prepričanju, da so ZDA "prašiček hranilnik" za svet, kar se bo nehalo ali pa se bo nehala ameriška trgovina s svetom. Hkrati je vztrajal, da so njegovi odnosi s kolegi voditelji na vrhu odlični, celo najboljši v zgodovini.

Trump umaknil soglasje k skupni izjavi