Trump zavrača vse obtožbe. Foto: Reuters
Trump zavrača vse obtožbe. Foto: Reuters

Odbor je pred dobrim tednom dni soglasno priporočil izdajo poziva Trumpu, Thompson pa je moral najprej ugotoviti, kateremu od Trumpovih odvetnikov ga poslati. Trump je namreč vpleten v poplavo tožb, za katere ima posebne odvetnike.

"Bili ste v središču prvega in edinega poskusa katerega koli ameriškega predsednika, da spremeni izide volitev," piše v dokumentu.

Poziv določa, da se mora Trump zglasiti na zaslišanje 14. novembra, do 4. novembra pa mora predati dokumente o svoji vlogi pri spodkopavanju predsedniških volitev 2020 in podžiganju privržencev k napadu na kongres.

"Zbrani dokazi potrjujejo, da ste vedeli, da gre za nezakonita in neustavna dejanja. Prav tako ste vedeli, da so vaše izjave o prevarah napačne," je v pismu, ki spremlja poziv, zapisala republikanska članica odbora Liz Cheney in dodala, da morajo zaslišati človeka, ki je vse skupaj povzročil.

Zapor za Bannona

Večina nekdanjih Trumpovih sodelavcev je doslej prostovoljno sodelovala v preiskavah odbora ali pa je upoštevala poziv na zaslišanje.

Od tistih, ki ga niso, se je pred sodiščem zaradi zaničevanja kongresa doslej znašel le nekdanji Trumpov politični strateg Steve Bannon. Ta je bil zaradi tega le nekaj ur pred izdajo poziva Trumpu obsojen na štiri mesece zapora.

Trump je preiskavo označil za zvijačo, s katero želijo demokrati odvrniti pozornost od "katastrofalnega" vodenja države pred novembrskimi kongresnimi volitvami, na katerih se bo odločalo o večini v predstavniškem domu in senatu.

Nihče od ameriških političnih analitikov sicer ne verjame, da se bo Trump res odzval na poziv. Če se nekdanji predsednik ne bo udeležil zaslišanja ali ne bo predal zahtevanih dokumentov, bi lahko ministrstvo za pravosodje proti njemu sprožilo kazenski postopek.

Obenem naj bi bilo pričakovati, da si odbor ne bo upal priporočiti kazenskega pregona za nekdanjega predsednika, ob morebitni zmagi republikancev na kongresnih volitvah 8. novembra pa je zgodbe o preiskovalnem odboru konec.

Zapor za Bannona, poziv za Trumpa