Ameriški predsednik je izrazil nezaupanje v glasovanje po pošti, kot ga poznajo v ZDA, saj bi po njegovem lahko omogočilo tujim akterjem, da bi se vmešali v volitve.Foto: Reuters
Ameriški predsednik je izrazil nezaupanje v glasovanje po pošti, kot ga poznajo v ZDA, saj bi po njegovem lahko omogočilo tujim akterjem, da bi se vmešali v volitve.Foto: Reuters

Kritiki in celo nekateri njegovi zavezniki so njegov poziv zavrnili, češ da gre za neresen poskus preusmerjanja pozornosti s katastrofalnih gospodarskih novic, nekateri pravni strokovnjaki pa ob tem svarijo, da bi lahko njegovi ponavljajoči se napadi spodkopali zaupanje, ki ga imajo njegovi podporniki volilnega sistema.

Prihaja Pompeo na obisk v Slovenijo?

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo bo sredi avgusta obiskal Prago, Dunaj, Ljubljano in Poljsko, navaja češki portal Lidovky.cz, povzema pa ga tudi češka tiskovna agencija ČTK. Na slovenskem zunanjem ministrstvu teh navedb ne želijo komentirati, z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani pa so za STA sporočili, da "ne morejo še ničesar napovedati".

Več republikanskih kongresnikov, med njimi tudi vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell in najvišji predstavnik republikancev v predstavniškem domu Kevin McCarthy, je zavrnilo Trumpov predlog. "Nikoli v zgodovini zveznih volitev še nismo ne imeli volitev, in moramo jih izvesti," je dejal McCarthy. Tudi demokratka Zoe Lofgren, ki predseduje odboru predstavniškega doma za nadzor volitev, je zavrnila možnost preložitve volitev.

Trump se je po tvitu potegnil nazaj

Na novinarski konferenci pozneje Trump ni ponovil svojega poziva, dejal je, da je zaskrbljen zaradi morebitnih nepravilnosti in dolgega čakanja izidov, ki bo potrebno zaradi množičnega glasovanja po pošti. "Ali želim spremembo datuma? Ne. Toda ne želim nepoštenih volitev," je dejal novinarjem.

Številni Američani so zaradi pandemije ostali brez službe. Foto: Reuters
Številni Američani so zaradi pandemije ostali brez službe. Foto: Reuters

BDP se je v 2. četrtletju skrčil za 32,9 odstotka

Trump je izjavo oz. poziv k preložitvi volitev na Twitter

ju zapisal v času, ko se država spopada z dolgotrajno koronavirusno pandemijo, ki je zahtevala že več kot 155.000 žrtev, okuženih je več kot 4,6 milijona Američanov, in posledično s hudim gospodarskim položajem, ob tem pa državo pretresajo še vsesplošni protesti proti policijskemu nasilju in rasizmu. V četrtek je vlada sporočila novico o najhujšem krčenju ameriškega gospodarstva po veliki depresiji: v drugem četrtletju se je ameriški BDP skrčil za 32,9 odstotka.

Kot piše Reuters, so volitve v ZDA redno potekale več kot 200 let, tudi med državljansko vojno, veliko depresijo in med obema vojnama. Drugi člen ameriške ustave daje kongresu moč, da določi datum volitev, 20. amandma pa končuje mandat predsednika in podpredsednika 20. januarja, potem ko so bile predtem izvedene volitve.

Trumpov tvit utegne poglobiti dvome demokratov, da se bo skušal Trump vmešati v volilni proces ali zavrnil izid, če bo na volitvah 3. novembra poražen. Po besedah Justina Levitta, profesorja na univerzi Loyola Marymount in strokovnjaka za ustavno pravo, ni vznemirljiv njegov tvit s predlogom o zamiku volitev, temveč njegova trditev, da bi lahko bile volitve po pošti nepoštene. "To je še en primer, kako predsednik išče način, da bi delegitimiral volilni proces, še preden pride do njega."