Foto: EPA
Foto: EPA

Pravosodna ministrica ameriške zvezne države New York Letitia James je v torek Trumpovo organizacijo obvestila, da se je pridružila kazenski preiskavi, ki jo vodi okrožni tožilec Manhattna Cyrus Vance mlajši. Jamesova je doslej od leta 2019 vodila le civilno preiskavo domnevnih kršitev Trumpove organizacije, ki se ob kazenski preiskavi nadaljuje.

"Trumpovo organizacijo smo obvestili, da naša preiskava ni več samo civilna. Zdaj Trumpovo organizacijo aktivno preiskujemo tudi kazensko skupaj s tožilstvom Manhattna," je za CNN povedal tiskovni predstavnik Jamesove Fabien Levy.

Obtožbe glede zavajanja posojilodajalcev

Vanceov urad vodi kazensko preiskavo med drugim zaradi obtožb, da je Trumpova organizacija zavajala posojilodajalce, zavarovalnice in davčne organe glede vrednosti premoženja. Trumpovo podjetje naj bi davčni službi prikazovalo nižjo vrednost, posojilodajalcem pa višjo. Jamesova je glede tega doslej vodila civilno preiskavo.

Po Floridi, kamor se je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump preselil po porazu na volitvah, se že vrstijo medijska ugibanja, ali bo republikanski guverner Ron DeSantis preprečil morebiten prihod Trumpa na sojenje v New York, če bodo to zahtevale newyorške oblasti. De Santis ima glede na floridsko zakonodajo možnost, da zavrne Trumpovo izročitev sodnim organom.

Trump o "nepravičnem napadu"

Trump je v odzivu na kriminalno preiskavo družinskega podjetja sporočil, da je bil "nepravično napaden in zlorabljen". "Nič ni bolj pokvarjenega kot preiskava, ki obupano išče zločin," je Trump sporočil v izjavi in dodal, da "bodo premagali" vsak poskus pregona.