Letalo z Lopezom in El Mayem na letališču Santa Teresa v Novi Mehiki, kamor sta bila prepeljana iz Teksasa. Foto: Reuters
Letalo z Lopezom in El Mayem na letališču Santa Teresa v Novi Mehiki, kamor sta bila prepeljana iz Teksasa. Foto: Reuters

38-letni Joaquin Guzman Lopez in 76-letni El Mayo sta obtožena številnih kaznivih dejanj v zvezi s kriminalno organizacijo s sedežem v Mehiki, vključno z njeno mrežo za proizvodnjo in trgovino s smrtonosnim fentanilom. El Chapo v ZDA prestaja dosmrtno zaporno kazen, potem ko so ga mehiške oblasti po aretaciji izročile ZDA.

Kartel Sinaloa skupaj s kartelom Jalisco proda največ sintetičnih mamil na ameriškem trgu, kar vključuje fentanil in metamfetamin, je v letošnji nacionalni oceni ogroženosti zaradi mamil navedla Uprava za boj proti drogam.

Kot je poudaril pravosodni minister ZDA Merrick Garland, Lopez in El Mayo vodita "eno najbolj nasilnih in najmočnejših organizacij za trgovanje z mamili na svetu".

38-letni Joaquin Guzman Lopez je obtožen vrste kaznivih dejanj. Foto: AP
38-letni Joaquin Guzman Lopez je obtožen vrste kaznivih dejanj. Foto: AP

"Fentanil je najbolj smrtonosna grožnja, s katero se je naša država kadar koli spoprijela, in pravosodno ministrstvo ne bo počivalo, dokler ne bo vsak vodja, član in sodelavec kartela, odgovoren za zastrupljanje naših skupnosti, odgovarjal za to," je še poudaril Garland.

Prav fentanil, ki je močnejši od heroina, naj bi bil kriv za hudo opioidno krizo, s katero se zadnja leta spopadajo ZDA.

Drugi sin El Chapa, Ovidio Guzman Lopez, ki je bil prav tako domnevni vodja kartela, je bil aretiran v Mehiki januarja 2023 in izročen ZDA. Septembra lani se je na zveznem sodišču izrekel za nedolžnega.

Oba El Chapova sinova je zvezna velika porota v ZDA leta 2018 obtožila zarote za distribucijo kokaina, metamfetamina in marihuane v ZDA.

Sinovi prevzeli očetovo mrežo

El Chapo ima še dva sinova – Ivana Guzmana Salazarja in Alfreda Guzmana Salazarja, ki ostajata na prostosti. Štirje sinovi, znani kot "Chapitos", so po navedbah ameriških pravosodnih organov prevzeli očetove mreže za trgovino z mamili in njegovo frakcijo v kartelu.

El Mayo je bil soustanovitelj kartela in tri desetletja sovodja kriminalne združbe, navaja ameriška zvezna agencija za boj proti mamilom (DEA).

Po podatkih Centra za nadzor nad boleznimi (CDC) je lani v ZDA zaradi prevelikega odmerka mamil umrlo 107.543 ljudi, od tega 74 odstotkov zaradi sintetičnih opioidov, kamor spada tudi fentanil.

Kartela Sinaloa in Jalisco izdelujeta fentanil v laboratorijih v Mehiki in ga nato pošiljata v ZDA.

Oba kartela naj bi leta 2023 podrejenim ukazala, naj prenehajo voditi trgovino s fentanilom. Vendar pa je DEA opozorila, da so lani na meji zasegli enako ali še večjo količino fentanila kot v prejšnjih letih. "Noben terenski urad agencije DEA ni poročal, da je fentanil manj dostopen ali dražji, kar bi v obeh primerih kazalo na zmanjšanje ponudbe," je sporočila agencija.