Pogreb v El Pasu v Teksasu. Foto: Reuters
Pogreb v El Pasu v Teksasu. Foto: Reuters

Ministrstvo za zdravstvo ZDA ugotavlja, da je prejšnji teden zaradi pandemije koronavirusne bolezni 19 najmanj 200 bolnišnic po ZDA napolnilo svoje kapacitete in ne morejo sprejemati novih bolnikov.

Hospitalizacije s covidom-19 so v ZDA v četrtek presegle 107.000 pacientov. Do četrtka zvečer se je po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa s koronavirusom od marca okužilo 15,6 milijona ljudi, več kot 292.000 pa jih je s covidom-19 do zdaj umrlo.

Ker se vlada predsednika Donalda Trumpa glede koronavirusa ni ravno izkazala, ameriški mediji zdaj že vse bolj navajajo člane delovne skupine za boj proti koronavirusu prihodnje vlade Joeja Bidna. Njegov svetovalec Michael Osterholm je Američane opozoril, naj se izogibajo božičnih zabav, medtem ko se Trumpova administracija na zabave intenzivno pripravlja – zabava bo v Beli hiši, State Departmentu in drugih ministrstvih.

Osterholm je dejal, da bo naslednjih nekaj tednov – od tri do šest tednov – izjemno hudih glede okužb in smrti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V prvih 100 dneh Bidnove vlade 100 milijonov cepljenih?

Biden si je zadal, da bi v prvih 100 dneh njegove vlade cepili proti koronavirusu najmanj 100 milijonov ljudi. Svetovalni odbor Uprave za hrano in zdravila (FDA) je v četrtek priporočil izdajo izrednega dovoljenja za uporabo cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, prihodnji eden pa bo odbor odločal o cepivu podjetja Moderna.

Prvi Američani naj bi bili cepljeni v ponedeljek ali torek.

V sredo je dnevno število smrtnih žrtev zaradi covida-19 v ZDA prvič do zdaj preseglo 3000. Umrlo je skupaj 3253 ljudi, kar je več, kot jih je umrlo v terorističnih napadih 11. septembra. V četrtek je bilo po ZDA že več kot 107.000 hospitaliziranih, zvezne države pa se z virusom bojujejo vsaka po svoje.

Guverner Virginije Ralph Northam je napovedal, da od ponedeljka do konca leta velja policijska ura od polnoči do pete ure zjutraj, že veljavno policijsko uro od 22. ure zvečer do petih zjutraj pa je guverner Ohia Mike DeWine v četrtek podaljšal do najmanj 2. januarja.