Foto: EPA
Foto: EPA

Zaradi tehnične napake so že več ur letala v ameriškem zračnem prostoru prizemljena, saj je "sistem odpovedal". Sistem za obveščanje letalskih posadk, ki pilotom in drugemu osebju na letalu javlja morebitne nevarnosti ali spremembe na letališčih, se namreč ni obnavljal. Gre za sistem NOTAM, ki letalske posadke med drugim oskrbuje s ključnimi informacijami o nevarnostih in aktualnih spremembah na letalski infrastrukturi.

Ameriška zvezna letalska uprava (FAA) je sporočila, da so nekatere funkcije omenjenega informacijskega sistema, katerega delovanja je bilo ohromljeno v nočnih in zgodnjih jutranjih urah po lokalnem času, znova v delujočem stanju. Normalno delovanje letalskih operacij znotraj nacionalnega zračnega prostora pa se vzpostavlja postopoma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napaka je vplivala tako na notranje kot mednarodne polete in polete z drugih letališč na ameriška. Letala, ki so v času ugotovitve napake že bila v zraku, so lahko nadaljevala pot.

FAA je prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da izvajajo končna validacijska preverjanja in da poteka ponovno nalaganje informacijskega sistema, kar pa vpliva na izvajanje letalskih operacij v nacionalnem zračnem prostoru.

FAA je zato vsem letališčem naročil, naj do 15.00 po slovenskem času vsa letala preventivno obdržijo na tleh. "Računalničarji in tehniki že odpravljajo napako in nato bodo sistem znova zagnali," so še sporočili z FAA-ja.

Ob 13. uri po našem času so letalske družbe skupaj prestavile več kot 1230 letov, odpovedale pa 94 potovanj z letalom.

Bela hiša: Ni dokazov o kibernetskem napadu

Bela hiša je sporočila, da je o incidentu obveščen predsednik Joe Biden in da za zdaj ni dokazov za to, da gre za kibernetski napad.

Ameriški minister za promet Pete Buttigieg pa je prek Twitterja sporočil, da je glede težav z delovanjem sistema v stiku s FAA-jem, ki si po njegovih besedah prizadeva za "hitro in varno" reševanje zapleta, da bo lahko zračni promet v državi nadaljeval z izvajanjem običajnih operacij.