Predsednik Trump je tvitnil, da bi za napadom lahko bila tudi Kitajska. Foto: Reuters
Predsednik Trump je tvitnil, da bi za napadom lahko bila tudi Kitajska. Foto: Reuters

Odhajajoča Trumpova administracija zapira konzulata v Vladivostoku in Jekaterinburgu. Kot so na ameriškem State Departmentu pojasnili v pismu kongresu, so se za ta korak odločili zaradi težav z osebjem, ki so posledica ruske odločitve o omejitvi števila ameriškega diplomatskega osebja iz leta 2017.

Sorodna novica Odgovor Rusije ZDA: izgon 60 diplomatov in zaprtje ameriškega konzulata

Deset diplomatov, ki so do zdaj delali v Vladivostoku in Jekaterinburgu, bo premeščenih na veleposlaništvo v Moskvo, 33 uslužbencev pa bo izgubilo delo, piše v pismu, ki ga povzemajo ameriški mediji in v katerem navajajo še, da v povezavi z ruskimi konzulati v ZDA ne načrtujejo nobenih ukrepov.

Diplomatsko predstavništvo ZDA le še v Moskvi

Po zaprtju omenjenih konzulatov bo veleposlaništvo v Moskvi edino ameriško diplomatsko predstavništvo v Rusiji. Ruske oblasti so marca 2018 sredi diplomatskega spora po zastrupitvi nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala na britanskih tleh odredile zaprtje ameriškega konzulata v Sankt Peterburgu.

Za zdaj ni znano, ali bosta konzulata v Vladivostoku in Jekaterinburgu zaprta pred 20. januarjem, ko bo prisegel novi predsednik ZDA Joe Biden.

Več ameriških vladnih ustanov in agencij je bilo konec preteklega tedna tarča hekerskih napadov. Foto: Reuters
Več ameriških vladnih ustanov in agencij je bilo konec preteklega tedna tarča hekerskih napadov. Foto: Reuters

Pompeo: Za kibernetske napade kriva Rusija

"Precej jasno je", da za obsežnim kibernetskim napadom na več ameriških vladnih agencij v zadnjem tednu stoji Rusija, je izjavil ameriški državni sekretar Mike Pompeo in dodal, da so "v Moskvi vsakršno vpletenost zanikali". Pompeo je kot prvi član Trumpove administracije javno okrivil Rusijo, še poroča Guardian.

Ameriški predsednik Donald Trump je nato na Twitterju skušal zmanjšati pomen napada in je poudaril, da bi lahko bila odgovorna tudi Kitajska. "Kibernetski napad je veliko večji v lažnih novicah kot v resnici. O vsem sem bil v celoti obveščen in vse je pod nadzorom. Rusija, Rusija, Rusija je prioritetno skandiranje, kadar se kar koli zgodi, ker so mediji iz večinoma finančnih razlogov preveč prestrašeni, da bi lahko razpravljali o možnosti, da bi lahko za tem stala Kitajska (in lahko bi)," je zapisal v tvitu.

Več ameriških vladnih ustanov in agencij je bilo konec preteklega tedna tarča hekerskih napadov. Domnevajo, da so hekerji nadzirali elektronsko pošto in druge podatke ministrstev za obrambo, finance, trgovino, energijo, domovinsko varnost ter State Departmenta.

Pompeo je kot prvi član ameriške administracije za napad obsodil Kitajsko. Foto: Reuters
Pompeo je kot prvi član ameriške administracije za napad obsodil Kitajsko. Foto: Reuters