Foto: Reuters/Zajem zaslona
Foto: Reuters/Zajem zaslona

Francoski otok v Karibih Martinique je v ponedeljek zajel nov val protestov zaradi naraščajočih življenjskih stroškov. Protestniki so zažgali policijsko postajo, več avtomobilov in postavili cestne barikade ter se spopadli s policisti. Umrl je en človek.

Mednarodno letališče v glavnem mestu Fort-de-France je v četrtek zvečer na Facebooku sporočilo, da so "do preklica odpovedani vsi odhodni in prihodnji poleti".

V četrtek so protestniki zasedli letališko ploščad in skušali vstopiti v glavno stavbo, kamor se je zateklo več sto potnikov, kakor je razvidno z videoposnetkov, objavljenih na družbenih omrežjih, je poročal Guardian.

Tri letala s približno 1000 potniki so preusmerili na bližnji otok Guadeloupe. Na letališču je obtičalo še 500 potnikov. Tamkajšnja prefektura je sporočila, da so se protestniki na letališče zgrnili po tem, ko so se po družbenih medijih razširile govorice o skorajšnjem prihodu več sto francoskih policistov z letalom. "Te popolnoma napačne informacije so vzrok za vdor na letališko stezo," je zapisala prefektura.

Po navedbah vlade je bilo ta teden ranjenih okoli deset policistov, protestniki so vanje metali steklenice in kamenje, policija pa je odgovorila s solzivcem. Po navedbah uradnikov so nekateri protestniki tudi streljali z orožjem.

Tamkajšnja francoska uprava je sporočila, da do 14. oktobra prepoveduje javna zbiranja in nakup izdelkov, ki bi jih lahko uporabili za požige.

Izgredi so nadaljevanje protestov, ki so se začeli na začetku septembra, zaradi česar je morala Francija na otok poslati policijske enote za preprečevanje nemirov. Na Martiniquu je v zadnjih letih potekalo več podobnih protestov, kot razlog za upor pa so protestniki navedli ekonomske, socialne in rasne neenakosti.