Minouche Shafik med zaslišanjem v kongresu aprila letos. Foto: Reuters
Minouche Shafik med zaslišanjem v kongresu aprila letos. Foto: Reuters

"Poskušala sem ubrati pot spoštovanja akademskih načel in enakopravnega, poštenega ter sočutnega obravnavanja vseh. Bilo je neprijetno – za skupnost, zame kot predsednico in na osebni ravni –, ko sem bila skupaj s kolegi in študenti tarča groženj in zlorab. To obdobje je močno zaznamovalo mojo družino, tako kot tudi druge v naši skupnosti," je v odstopni izjavi zapisala Minouche Shafik.

Po izraelskem odzivu na lanskoletni napad borcev islamističnega gibanja Hamas, ki je razdejal Gazo, so na ameriških univerzah izbruhnili protesti proti nadaljevanju vojne in ameriški podpori Izraelu.

Vojna in protesti so razkrili globoke delitve na univerzitetnih kampusih in izpostavili konflikte med akademsko svobodo, svobodo govora in potrebo po preprečevanju verske diskriminacije ter spoštovanju standardov obnašanja študentov, poroča Politico.

Pred Shafik sta odstopili predsednici univerz Harvard in Pensilvanija, vse tri pa so bile pod udarom predvsem republikanskih članov predstavniškega doma ameriškega kongresa zaradi poročil o domnevnem antisemitizmu študentov v času protestov.

Shafik so k odstopu pozivali po drugi strani tudi študenti in profesorji, ki so bili jezni zaradi njene odločitve o prošnji za posredovanje newyorške policije, ki je odstranila protestniške tabore in aretirala skupaj okrog 300 ljudi.

Predsednico univerze so k odstopu pozivali tudi študenti in profesorji, ki so bili jezni zaradi njene odločitve o prošnji za posredovanje newyorške policije. Foto: Reuters
Predsednico univerze so k odstopu pozivali tudi študenti in profesorji, ki so bili jezni zaradi njene odločitve o prošnji za posredovanje newyorške policije. Foto: Reuters

Upravni odbor univerze je odstop sprejel z obžalovanjem

Pred začetkom univerzitetne proslave, predvidene 15. maja, je Shafik angažirala ekipo akademskih voditeljev, da bi se pogajali s predstavniki protestnikov, vendar se niso uspeli dogovoriti. Študenti so aprila potem vdrli v glavno akademsko stavbo v kampusu Hamilton Hall in se zabarikadirali.

Shafik je poklicala policijo, ki je protestnike odstranila. Podobno so ukrepali proti protestnikom med drugim tudi šefi univerz Yale, Texas in New York.

Upravni odbor univerze je sicer sporočil, da je odstop sprejel z obžalovanjem in pohvalil prispevek Shafik v težkem letu.

Prva ženska na vodilnem položaju ugledne ameriške univerze je položaj predsednice prevzela julija lani, zdaj pa se 62-letna ekonomistka kot svetovalka za razvojna vprašanja seli na zunanje ministrstvo Velike Britanije, poroča CNN. Njen položaj bo začasno prevzela vodja univerzitetnega centra za medicino Katrina Armstrong.