ZDA so začele izvajati napade v Somaliji v času predsednikovanja Baracka Obame. Foto: EPA
ZDA so začele izvajati napade v Somaliji v času predsednikovanja Baracka Obame. Foto: EPA

Pred nekaj tedni so ZDA zanikale trditve organizacije za varstvo človekovih pravic Amnesty International, da je bilo v petih različnih napadih ubitih 14 civilistov, poroča BBC.

Pred priznanjem dveh civilnih žrtev so Američani trdili, da so v napadih ubili 800 ljudi, a nobenega civilista. Po poročilu organizacije Amnesty International, vprašanjih iz kongresa in povečanju napadov so v ameriški vojski opravili notranjo preiskavo, ki jo je odredil general Thomas Waldhauser, poveljnik ameriških sil v Afriki (Africom).

Sorodna novica London priznal, da ne ve, koliko civilistov je umrlo v napadih na IS

Preiskava naj bi pokazala napake v poročanju, zaradi česar Africom ni prejel novih podatkov, poveljniki pa so zato podali napačne trditve glede civilnih žrtev.

Africom je sicer sporočil, da omenjeni napad aprila lani ni eden izmed tistih, ki jih izpostavlja Amnesty.

BBC je Africom vprašal, ali bodo ZDA zaradi ubitih civilistov ponudile odškodnine. Africom je odvrnil, da sodelujejo z ameriškim veleposlaništvom v Somaliji glede tega, kaj storiti.

Amnesty je ameriško priznanje označil za "pomemben korak naprej", a gre "le za prvi korak". Ta prvi odziv ZDA namreč sorodnikom žrtev ne bo ponudil tolažbe, dodajajo.

Napadi iz časa Obame

ZDA so zračne napade v Somaliji začele leta 2011 v času predsednika Baracka Obame, tarča pa je skrajna islamistična skupina Al Šabab. Po izvolitvi Donalda Trumpa se je število ameriških napadov močno povečalo. V zadnjih dveh letih je bilo glede na uradne podatke proti Al Šababu izvedenih 110 zračnih napadov.